Цьогоріч надходження свинини на внутрішній ринок упало. Причина – подвоєння експорту та зниження імпортних надходжень.
Споживачі дефіциту не відчувають, та він відбивається на ціні. За даними ринку «Шувар», останнім часом вартість сала прибавила 20%, фарш подорожчав на 11%, м’ясо – на 1-7%. Не змінилась в ціні свиняча вирізка, ошийок та ребра.
«Потенціал виробництва свинини падає через скорочення поголів’я. Тому ціни очікувано зростають», – каже Андрій Панкратов, аналітик ФАО.
Як зазначають в асоціації «Свинарі України», у січні-липні споживання свинини та продуктів з неї знизилось на 2,6%, до 478 000 тонн. Проте це є наслідком зниження пропозиції від виробників, а не послаблення попиту.
«Споживчі настрої українців протягом травня-липня були сталими. Проти минулого року оцінки власного матеріального становища виросли на 4,5 одиниці», – додають в асоціації.
Виробництво свинини з початку року упало на 0,5%. Натомість зросло виробництво яловичини та птиці.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!