Новини / Кейси     09 березня 2020 10:03

Чорна ікра на експорт: кейс фермерів із Київщини

Юрій та Антон Яременки вклали $1 млн у власну акваферму Bester та випускають на ринок по 800 кг чорної осетрової ікри щороку. Більша частина продукції йде на експорт.

Бізнес почав приносити дохід лише на п’ятий рік

Родинний бізнес Яременків діє вже 9 років, при цьому окупитися вкладення мають лише зараз – через 10 років после старту акваферми.

Родинну осетрову ферму в селі Трипілля, на Канівському волосховищі, заснували в 2011 році. Ідея піти в агробізнес належала батькові – Антону Яременку. Його син Юрій на той час займався журналістикою та піаром і був далеким від сільського господарства: працював і в пресслужбі Мінооборони; видавав журнал «Камуфляж»; потім відкрив власну піар-агенцію. Проте саме Яременко-молодший запропонував осетрову ферму, бо побачив у цьому експортні можливості.

Перші чотири роки довелося лише вкладати гроші в нову справу, зароблені у попередніх бізнесах. Жили фермери на заощадження.

«Можна було б продавати рибу, але з маржею 5-10%. Якщо виробляти ікру, маржа – близько 50%. Ми пішли іншим шляхом незважаючи на всі ризики», – розповів Антон Яременко.

Чорна ікра на експорт: кейс фермерів із Київщини

Перші гроші – у розвиток

Перші гроші від акваферми підприємці заробили на п’ятий рік, продавши 200 кг ікри. Одразу ж розширили бізнес, обладнавши другий майданчик у Ржищеві. Брали й кредити на розвиток справи, бо власних ресурсів не вистачало.

Чорна ікра на експорт: кейс фермерів із Київщини

Найдорожче обладнання для ферми – садкові лінії – приладдя, яке утримує рибу у просторі акваферми та не дає їй піти в річку. Кожна конструкція коштує до $10 тис. багато коштів йде на корм для риби.

Зараз осетрова ферма Bester виробляє 800 кг ікри щороку, в Україні продається близько 200 кг, основна ж частина продукції експортується.

Скільки коштує якісні ікра?

Фермери визнають, що їхній бізнес складний. Наразі 80% споживання ікри в Україні – це більш дешевий китайський продукт. Китай демпінгує на українському ринку. І справа тут у технології виробництва. У природних умовах осетер дозріває 12 років. Частина виробників використовує гормони, щоб швидше отримати ікру: прискорити цикл і здешевити продукт.

Новини за темою:  ФАО та Україна посилюють співпрацю: ключові напрямки підтримки аграріїв та відновлення сільських територій

Проте на аквафермі Bester таким не займаються, бо роблять ставку на смакові якості ікри, а вони втрачаються при вирощуванні риби на гормонах.

Чорна ікра на експорт: кейс фермерів із Київщини

Цікаво, що якісна ікра не завжди ідеально чорна,  йдеться на сторінці Bester у Фейсбуку.

Географія експорту

За словами Антона Яременка, справедлива ринкова ціна 50-грамової баночки натуральної чорної ікри в Україні – від 1000 грн, або від 16 000 грн за кг. Але за такою ціною в Україні продати ікру нереально.

Тому ставка – на експорт, і це дає фермерам можливість не працювати собі у збиток. У виробничий цех, що працює за євростандартами, вклали $380 тисяч, отримали необхідну сертифікацію .

Читайте: Вирощують равликів з білої ікри: кейс господарів з Прикарпаття

Перші експорті поставки налагодили у Францію у 2017 році. У 2019 році ікру Bester відправили до США. Наразі ще є контракти з Ізраїлем та Австралією.

Нині два господарства можуть виробляти 2 т ікри щороку. Попит диктує реальний обсяг – 800 кг. Вести бізнес в Україні непросто, і фермери зізнаються: думали про те, щоб перенести його за кордон. Проте це коштує великих грошей. Попри складнощі, Яременки усе ж вважають, що вдома комфортніше.

Як повідомляв раніше Landlord, на Миколаївщині юрист-фермер вирощує чорноморських устриць.

Джерело: Ліга.Бізнес

Фото: Фейсбук, Антон Яременко

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також