Нове дослідження показало, що чоловіки, які найбільше люблять м’ясо, вважають себе більш традиційно мужніми і переконані, що його споживання є “нормальним”. Дослідники з Університету Канберри в Австралії опитали 5244 чоловіків і жінок щодо їхньої гендерної приналежності та ставлення до споживання м’яса.
Побутує думка, що споживання соковитого стейка змушує нас почуватися ближче до предків-неандертальців, які використовували свої м’язи, щоб добути їжу. Наразі вчені вважають, що знайшли цьому підтвердження — результати дослідження показують, що споживання м’яса змушує людей почуватися нормальнішими, а чоловіків — мужніми, повідомляє Daily Mail.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Результати дослідження свідчать про те, що чоловіки, які найбільше люблять м’ясо, зазвичай вважають себе більш мужніми й вважають споживання м’яса “нормальним”. Цікаво, що це працює і для жінок, які вважають себе стереотипно жіночними. Це пов’язано з тим, що ті, хто прагне відповідати гендерним нормам, з більшою ймовірністю розглядають скорочення або повну відмову від споживання м’яса як порушення норми. Дослідники вважають, що результати свідчать про те, що чоловіки в Австралії можуть чинити опір відмові від м’яса, тому що воно є “способом проявити свою мужність”.
Результати дослідження також говорять про те, що більш жіночні жінки та більш мужні чоловіки вважають споживання м’яса “природнішим, необхідним і правильним”.
Ще одним цікавим моментом, який виявили вчені, є те, що чоловіки зазвичай їдять більше м’яса. Однак з точки зору живлення обидві статі потребують однакової кількості тваринного білка. Дослідники вважають, що ці відмінності пов’язані з тим, що споживання та приготування м’яса, наприклад, барбекю, вважається “за своєю суттю чоловічим”.
Ранні дослідження свідчать про те, що вегетаріанство і дбайливе ставлення до навколишнього середовища вважаються “жіночими”.
Автори стверджують, що м’ясоїди схильні виправдовувати страждання тварин під час приготування їжі однією з чотирьох причин: це добре, нормально, необхідно чи природно.
Зокрема прикладом пояснення “природного” є домінантне становище людини у харчовому ланцюгу — нібито це дає право їсти інших тварин. Автори дослідження також вважають, що схвалення та бажання “мужності” робить чоловіків більш схильними захищати поїдання м’яса “на основі нормальності та природності”.
У процесі дослідження вчені попросили реципієнтів оцінити себе за 100-бальною шкалою залежно від того, наскільки мужніми чи жіночними вони вважають себе. Крім того, реципієнтів попросили розповісти, чи обмежували вони своє споживання м’яса торік і як оцінюють можливість відмови від м’яса в майбутньому.
Так, лише 862 особи з опитаних дотримувалися переважно вегетаріанської дієти, але іноді споживали й тваринний білок, тоді як 4035 були всеїдними.
Окрім цього, аналіз результатів показав кореляцію між споживанням м’яса та відчуттям мужності, а також думка про те, що споживання тваринного білка є нормальним. Також дослідники виявили, що ця демографічна група з більшою ймовірністю зможе відмовитись від споживання м’яса в майбутньому. Більш жіночні жінки також були не менш схильні скуштувати веганство або вегетаріанство або скоротити споживання м’яса.
Дана відмінність може бути пов’язана з тим, що мужність “вимагає постійної демонстрації”, тоді як жіночність — ні.
Нагадаємо, згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!