Нині виробники круп не відчувають дефіциту сировини. Закупівельні ціни впали, особливо на гречку, тому фермери відмовляються від цієї культури, розповів директор “ЕКОР ТЗ” Володимир Діденко, передає AgroPortal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Минулого року був ажіотаж на крупи. У нинішньому сезоні дефіциту немає. Закупівельна ціна на гречку минулого року складала 25 тис./т, сьогодні — 9 тис./т. Тож фермери на наступний рік не сіятимуть гречку. Зазначу, що хоч ця культура не дуже вигідна зараз, але той, хто вміє її вирощувати, буде у плюсі.
У нас є фермерські господарства, які з гектара збирають до 4 т гречки за середньої врожайності по Україні 1-2 т/га, — пояснив директор “ЕКОР ТЗ”.
Виробничі потужності підприємства по гречаній крупі становлять 27 т готової продукції на добу, по інших крупах — близько 50 т на добу.
Сировину “ЕКОР ТЗ” закуповує переважно у місцевих фермерських господарств. Для зберігання є силос, що вміщує до 10 тис. т сировини. Це дає змогу працювати цілий рік.
З фермерами співпрацюємо за різними схемами, зокрема і за давальницькою схемою, закуповуємо різні обсяги, — зазначив фахівець.
Нагадаємо, цьогоріч українські аграрії збирають рекордний врожай гречки. Станом на перший тиждень жовтня вже намолотили 173,8 тис. т, і роботи ще не завершені. Торік усього було зібрано близько 148 тис. т гречки.
Потенціал площ посіву під гречку цьогоріч збільшено до 115,4 тис. га. Торік в Україні було засіяно 114,6 тис. га. Наразі темпи сіву цієї культури трохи відстають від минулорічних. Станом на середину травня вже посіяно 43,26 тис. га (37%), тоді як 2022 року на аналогічну дату сівбу було проведено на площі 48 тис. га, інформує пресслужба Мінагрополітики.
Фахівці академії аграрних наук України виклали своє бачення проблем і перспектив посівної кампанії 2023 року.
Відсутність атмосферних опадів та поява теплих погожих днів створили сприятливі умови для проведення весняного посіву на Рівненщині.
На Вінниччині підприємства переглянули технологічні процеси вирощування культур щодо оптимізації та раціонального використання матеріально-технічних ресурсів. Нині очікується, що структура посівних площ у 2023 році зазнає певної трансформації.
У серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи знизилися до 45,61 грн/кг, тобто на 4,5% менше, ніж у попередньому місяці, і на 39,9% менше, ніж у грудні 2022 року, що також найнижчий з листопада 2021 року показник, коли ціна на цей вид крупи складала 46,33 грн/кг, і у 2,1 раза менший за максимальну ціну у 96,01 грн/кг, зафіксовану у серпні 2022 року, і на 6,3% нижчий за 48,66 грн/кг — рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку повномасштабної війни.
Вже четвертий рік поспіль Житомирщина посідає перше місце в державі за обсягами виробництва гречки.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!