На ринку багато неякісного гриба, що викликано бажанням виробників притримати зрізаний на початку тижня гриб. Про це повідомляють на сайті Національного грибного агентства Umdis.org. За їх даними, така ситуація склалась через те, що всупереч очікуванням, ціна в середині тижня не піднялася. Гриб пустили на ринок, але вже не в ідеальній якості.
«Сьогодні виробники Київської області повідомляють, що ціна печериці з господарства – 39-40 гривень. При цьому гриб ідеальної якості продають сьогодні по 41 гривні. Однак, як кажуть виробники, хороший гриб на господарствах не затримується – «забирають з-під ножа», – йдеться у матеріалі.
Зі слів одного з виробників у Київській області, за рахунок якості, його печериці трейдери забирають по 43 гривні.
«З того, що зараз на ринку продається як перший сорт – першим сортом є відсотків 20. Решта – «механічна валка». Це коли в одному ящику дрібний, великий, з крапочками, торфом. Виробники вважають першим весь гриб, який ще свіжий, але не ідеальний. Зараз такого багато. Якщо ж гриб дійсно перший сорт – за 39-40 ніхто не віддасть», – каже виробник.
За даними агентства, некондиційний перший сорт зараз по всій Україні. Однак тільки якщо мова про білі печериці.
«А ось з гливою та королівськими печерицями ситуація протилежна. Їх мало, в Центральній Україні ними торгують значно дорожче, ніж білими печерицями. Так, ціна на ринку «Троєщина» на білі печериці – в районі 42 гривень, на королівський і гливу – 49-50 гривень. При, цьому виробники гливи кажуть, що через дефіцит цієї продукції, її відвантажують за готівку по 41-42 гривні в Центральній, і 35 в Східній Україні. Королівська печериця продається по 47 гривень з господарства», – додали в UMDIS.
За словами виробників та трейдерів, збільшення кількості королівського печериці та гливи в господарствах до Великодня чекати не доводиться.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!