Новини    30 листопада 2021 19:00

Близько 30% виробництва круп в Україні знаходиться в тіні – Рибчинський

В основному це невеликі фермери та приватні особи, які використовують для виробництва круп малопотужні лінії

Традиційні крупи на українському ринку в переважній більшості — вітчизняного виробництва. За винятком рису та гречки, які є лідерами споживання. Про це повідомляє Agravery.com.

“Коли в Україні були перебої з виробництвом української гречки, кілька торговельних мереж і деякі виробники замовляли гречані групи в Казахстані. А казахи закуповували гречку на Алтаї в Росії, переробляли її та відправляли в Україну, — пояснює Родіон Рибчинський. —  Наприклад, позаминулого року, мабуть, кожна третя пачка цієї крупи була не українського походження. Найдешевша гречка — імпортована, її продають в торговельних мережах під власними брендами”, – вважає голова правління ГО “Борошномели України” Родіон Рибчинський.

Зазначається, що на українському ринку є велика кількість продукції, яку замовляють в Польщі чи, наприклад, в Туреччині і фасують під лейблом вітчизняних виробників.

Зараз ситуація з гречкою змінилася, оскільки ціни на загальному ринку круп зросли. Російська Федерація торік ввела заборону на експорт гречки за кордон. Північні сусіди контролюють, щоб цю крупу не вивозили в Казахстан у великій кількості. Аналогічна ситуація і в Білорусі. Це стимул для вирощування гречки в Україні, вважає експерт.

Що стосується рису, то в Україні є всього один виробник рисових круп, отже майже вся продукція на ринку — імпортована. Недорогий рис здебільшого постачається з В’єтнаму, Лаосу, Пакистану, Індії: його фасують або в країні-походження, або на пакувальних лініях в Україні.

“В нашій країні — дуже велика кількість контрабанди. На базарах — на лотках та в магазинчиках, які торгують імпортними продуктами, майже 90% представлених круп — контрабанда”, — каже Рибчинський.

За даними компанії “УкрАгроКонсалт”, рівень тіньового виробництва круп в Україні складає близько 30%. В основному це невеликі фермери та приватні особи, які використовують для виробництва круп малопотужні лінії та, як правило, збувають свою продукцію переважно через базари і ярмарки. У кожної крупи — свій покупець.

За словами Рибчинського, в Україні зменшується виробництво так званих традиційних круп, саме на них падає попит.

“Традиційні для нашого ринку крупи — пшоняні, гречані, пшеничні, ячмінні. Їх виробництво на 100% орієнтовано на українського споживача. На вівсяні та кукурудзяні крупи є попит за кордоном, отже половину цих круп виробляють на експорт”, — пояснив експерт.

Раніше Landlord повідомляв про те, що в Україні відпускні ціни виробників круп за рік зросли.

Владислава Михайленко

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...