ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” (входить до структури агропромхолдингу “Астарта”) розпочало реалізацію проєкту з компостування, що стало продовженням досвіду агрофірми “Добробут”, інформує пресслужба компанії у Facebook.
Компостування – є одним з найбільш ефективних при поводженні з органічними відходами тваринницьких ферм.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Гній — чудове органічне добриво, однак є низка “але”, які завдають чимало клопоту через обсяги зберігання, агресивний вплив на довкілля і невдоволення жителів поруч. Наше завдання — мінуси перетворити на плюси, — пояснив заступник генерального директора з агровиробництва ТОВ ІПК Микола Уткін.
“Астарта” зацікавлена у виробництві власного якісного компосту в короткі терміни, оскільки це здоров’я ґрунту і вміст корисних речовин у доступній рослинам формі. Якщо вносити свіжий гній у ґрунт, то втрачається значна кількість азоту. В процесі компостування утворюється біомаса, яка містить на 60% більше азоту порівняно зі свіжим гноєм.
Так компанія скорочує щорічне складування тисяч тонн гною, що зменшує вплив на екологію та знижує потребу внесення мінеральних добрив і гербіцидів. Для виробництва компосту використовують причіпний аератор. Перші кагати гною вже переробили.
Процес компостування у виробничих масштабах складається з двох етапів: активне компостування і дозрівання. На першому активно працюють корисні мікроорганізми під дією високої температури (50 С і більше) і доступу повітря. В процесі гинуть всі патогени і шкідливі мікроорганізми, а також насіння бур’янів тощо. Процес може займати 3-4 тижні.
В період дозрівання компосту біохімічні реакції в масі поступово зменшуються і знижується її температура до показників навколишнього середовища. Процес може тривати від 1 місяця.
В процесі компостування мікроорганізми споживають всі легко поживні речовини утворюючи стабільну і безпечну масу. Готовий компост не має різких запахів і має розсипчасту структуру.
Довідка: “Астарта” — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять цукрові заводи, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. 7 високотехнологічних елеваторних комплексів компанії розташовані у Полтавській, Хмельницькій та Вінницькій областях. Загальна потужність зберігання 562 тис. т. У 2014 році холдинг ввів у експлуатацію завод із переробки сої в Полтавській області (ТОВ “Глобинський переробний завод”).
Нагадаємо, агропромисловий холдинг “Астарта” на річних загальних зборах 24 травня розгляне питання виплати дивідендів за 2022 рік.
На початку 2023 року “Астарта” збільшила продажі за всіма позиціями. Продажі пшениці у першому кварталі року зросли у 4 рази, до 40,85 тис. т, кукурудзи — до 227,2 тис. т (+14%), соняшнику — до 31,6 тис. т (+47%), ріпаку — до 3 тис. т (у 43 рази), соєвої олії — до 10,2 тис. т (+70%), соєвого шроту — до 41,3 тис. т (+6%). Продажі молока зросли на 19% і склали за квартал 28,8 тис. т.
Водночас ціни на продукцію, що реалізується компанією, піднялися: на цукор — на 42%, кукурудзу — 32%, ріпак — 25%, соєву олію — 7%, соєвий шрот — 23%, молоко — на 14%. При цьому соняшник подешевшав на 16%, пшениця — на 17%.
Агропромхолдинг “Астарта” завершив сезон цукроваріння 2022 року. Цукрові заводи переробили близько 2 млн т цукрових буряків, вирощених на полях агропромхолдингу та його партнерами-сільгосптоваровиробниками, і виробили з них 282 тис. т цукру.
В агропромхолдингу “Астарта” минулого року гірчицю вирощували на 280 га, валовий збір склав 327 т. Вирощену культуру компанія експортувала до Німеччини та Франції.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!