Цьогоріч українські аграрії збирають рекордний врожай гречки. Станом на перший тиждень жовтня вже намолотили 173,8 тис. т, і роботи ще не завершені. Торік усього було зібрано близько 148 тис. т гречки, розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Навесні сільгосптоваровиробники збільшили площу посіву гречки проти минулого року на 20 тис. га — до 141,5 тис. га. Це найбільша площа за всі роки незалежності України, яку засівали цією культурою.
Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним силам України обкіс гречки проходить швидше, ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ порівняно з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, маємо теж кращі результати: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, минулорічний з приблизно такої ж частки площ становив 1,22 т/га. Власне, саме ці фактори у сукупності дали нам можливість збирати рекордний врожай гречки, — наголосив Висоцький.
Це сприятиме зниженню кінцевих цін на крупу, але відкидати фактор дорогої доробки, логістики, пакування теж не варто.
Лідерами з намолоту гречки є Вінниччина (23,40 тис. т) та Хмельниччина (22,50 тис. т). Минулого року на цей же період найбільше крупи було зібрано на Сумщині (15,37 тис. т) та Вінниччині (12,20 тис. т).
Нагадаємо, потенціал площ посіву під гречку цьогоріч збільшено до 115,4 тис. га. Торік в Україні було засіяно 114,6 тис. га. Наразі темпи сіву цієї культури трохи відстають від минулорічних. Станом на середину травня вже посіяно 43,26 тис. га (37%), тоді як 2022 року на аналогічну дату сівбу було проведено на площі 48 тис. га, інформує пресслужба Мінагрополітики.
Фахівці академії аграрних наук України виклали своє бачення проблем і перспектив посівної кампанії 2023 року.
Відсутність атмосферних опадів та поява теплих погожих днів створили сприятливі умови для проведення весняного посіву на Рівненщині.
На Вінниччині підприємства переглянули технологічні процеси вирощування культур щодо оптимізації та раціонального використання матеріально-технічних ресурсів. Нині очікується, що структура посівних площ у 2023 році зазнає певної трансформації.
У серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи знизилися до 45,61 грн/кг, тобто на 4,5% менше, ніж у попередньому місяці, і на 39,9% менше, ніж у грудні 2022 року, що також найнижчий з листопада 2021 року показник, коли ціна на цей вид крупи складала 46,33 грн/кг, і у 2,1 раза менший за максимальну ціну у 96,01 грн/кг, зафіксовану у серпні 2022 року, і на 6,3% нижчий за 48,66 грн/кг — рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку повномасштабної війни.
Вже четвертий рік поспіль Житомирщина посідає перше місце в державі за обсягами виробництва гречки.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!