Новини

75% світового меду забруднено пестицидами

Швейцарські дослідники виявили, що близько 75% меду, що виробляється у світі, забруднено пестицидами. Якщо такий мед споживати щодня, це обов’язково відобразиться на здоров’ї, повідомляє Swissinfo.

Для дослідження університет Невшатель проаналізував майже 200 проб меду з усіх континентів світу і численних ізольованих островів.

Найвищий степінь забруднення пестицидами виявили у європейських, північноамериканських та азіатських зразках. Незважаючи на те, що концентрації шкідливих речовин були нижчими за рівні, дозволені в ЄС для харчових продуктів та кормів для тварин, пестициди можуть становити неабиякий ризик для здоров’я.

«Середня концентрація становила 1,8 нанограма на грам, а поріг для продуктів харчування  – 10 і 50 нанограмів, – каже дослідник Олександр Ебі. – Ми повинні розуміти, якщо ми щоденно вживаємо цей мед, то ці невеликі дози можуть накопичуватися» .

У хребетних тварин пестициди викликають порушення функції імунітету та затримку росту. Вони шкідливі для бджіл та інших запилювачів.

Раніше повідомлялося, що щороку середньостатистичний українець з’їдає до 1 кг меду. Більше споживають лише в Словенії, Греції та Швейцарії – 1,6, 1,55 та 1,3 кг відповідно. Американці вживають 0,66 кг меду на рік, європейці в середньому – 0,65 кг.

За даними Асоціації українських експортерів та переробників меду, виробництво торік становило майже 100 000 тонн. З них 57 000 тонн експортували.

Крім внутрішнього ринку, Україна годує медом Європу, Америку й Азію. Найбільші покупці – Німеччина та Польща.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку