26 років незалежності: таймлайн становлення українського АПК

Україна годує світ зерном, олією та медом, виривається на нові ринки, покращує стандарти виробництва і впроваджує інновації. Фермери знаються на точному землеробстві, збирають урожай найсучаснішою технікою, а агрономи «однією лівою» оперують дронами.
До цього незалежна Україна йшла 26 років. Нині 1693 вітчизняних підприємства мають право постачати продукцію на світові ринки. Тільки за останній рік вони встановили рекорд з експорту цукру та зерна. Підтримали статус номера 1 на серед виробників соняшникової олії, рвонули на світовий ринок з вершковим маслом.
«За підсумками 2016/17 маркетингового року Україна посіла шосте місце в ТОР-10 світових експортерів пшениці, четверте та третє – серед експортерів кукурудзи та ячменю відповідно», – каже Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА».
64,2 млн т – стільки збіжжя виростили аграрії минулого року, із них близько 32 млн т – експортували. За цифрами – робота виробників, трейдерів та, як це не дивно, чиновників. Перші наростили виробництво до рекордного та вивели якісні показники на загальносвітовий рівень, останні намагаються відкрити якомога більше дверей. Ну і звісно свою лепту внесли трейдери, на яких тримається весь цей ланцюжок поставок.
Головним, вважає Колесник, стало закріплення за Україною репутації надійного постачальника, з яким варто мати справу та укладати довгострокові договори.
Свої успіхи демонструє тваринництво, в тому числі, молочна галузь. «Після тотальних змін і кризи 90-х років, переробники молока зуміли зберегти позиції як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Це одне з ключових досягнень, – говорить Максим Фастєєв, аналітик Інфагро. – Запорукою стали вільні ринкові відносини, завдяки яким існує щільна конкуренція на ринку, а профіцит/дефіцит може реалізовуватися/поповнюватися з допомогою зовнішньої торгівлі».
Найбільші успіхи в тваринництві Україна має в виробництві та експорті м’яса птиці.
Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), приводить відразу три ключові цифри:
– в 958 разів за 10 років збільшився експорт м’яса птиці. В чільній двадцятці експортерів за цей період середнє збільшення обсягів експорту склало 68%! Подібних темпів росту не показувала жодна країна навіть приблизно.
– за 10 років Україна перемістилася з 56-го на 11 місце в рейтингу світових експортерів м’яса птиці. А якщо вважати ЄС одним експортером, то ми займаємо 5 місце (без врахування Гонконгу, який займається реекспортом).
– ефективність виробництва м’яса птиці на провідних підприємствах України – одна з найвищих у світі.
«Можемо пишатися і певними здобутками в галузі молочного скотарства, – розповідає Ярмак. – Понад 100 підприємств мають рівень надоїв вищий, ніж середній по ЄС. Звичайно, це дуже мало, але підприємства стрімко розвиваються. Навіть під час глобальної молочної кризи вони нарощували виробництва молока на десять і більше відсотків на рік».
Іншим здобутком є те, що українські консультанти з молочного тваринництва мають неабиякий попит в країнах Центральної Азії та кавказького регіону завдяки високому рівню розуміння сучасних технологій виробництва молока.
Здобутки в свинарстві дещо скромніші, що зумовлено проблемами з АЧС. Однак і тут Україна вже має непогані показники ефективності, та вже стала нетто-експортером.
У нас лише починає розвиватися відгодівля ВРХ, та перспективи і потенціал настільки потужний, що за 10-15 років Україна може стати одним з світових лідерів в експорті яловичини, додає експерт.
Landlord зібрав основні події, які протягом останніх 26 років формували тренди в аграрному секторі: від старту земельної реформи до нинішнього часу. Все це – в інфоргафіці.