АгролайфВідпочинок

Як уникнути весняного ослаблення імунітету: цінні поради Олексія Башкірцева

Зимові місяці добігли кінця, і, як завжди, наближення весняного тепла закликає до тривалих прогулянок, виїздів на природу і просто більш активного, ніж взимку, способу життя. Але саме на цей період припадає пік епідемій вірусних захворювань, що зазвичай пов’язують із загальним ослабленням імунітету під час зими. Незважаючи на перші радісні сонячні дні, багато людей починають, навпаки, скаржитися на погіршення самопочуття і загальну втому.

Часті зміни погоди лише посилюють цей ефект, і виходить, що довгоочікувана весна принесла не бадьорість, а додаткові проблеми зі здоров’ям. Що з переліченого об’єктивно відбувається з організмом та які дії допоможуть зберегти гарне самопочуття і весняний настрій, Landlord з’ясовував у головного лікаря комплексу Edem Олексія Башкірцева.

Для більшості людей період початку весни пов’язаний із загальним ослабленням імунітету, вразливістю організму до інфекційних захворювань тощо. Чи має це підґрунтя з наукової точки зору або це є випадком самонавіювання, що нерідко трапляється в загальній свідомості?

Взимку та восени організм людини, особливо в чотирисезонному кліматичному поясі (де і розташована територія України), недоотримує дози мікро- та макронутрієнтів. У вказаний період організму бракує інсоляції. Адже світловий день значно менший, ніж влітку, а прохолодна погода унеможливлює постійне перебування на свіжому повітрі. Усе це призводить до зниження рівня вітаміну D в організмі людини.

Отже, основні чинники ослаблення імунітету:

  • зниження рівня вітаміну D через брак сонячних променів;
  • зниження енергетичного запасу організму внаслідок детренування — у прохолодний період ми зменшуємо час прогулянок на свіжому повітрі;
  • зростання частоти гострих респіраторних захворювань, під час яких організм втрачає багато вітаміну С. Це у свою чергу ще більше знижує імунітет;
  • велике навантаження на шлунково-кишковий тракт — у період свят люди вживають багато жирної щільної їжі, збільшується маса тіла, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Внаслідок цього організм недоотримує корисні поживні речовини, що знову ж таки погіршує самопочуття.

Тобто тут має місце подвійний ефект: організм об’єктивно слабшає наприкінці зими, що, у свою чергу, призводить до погіршення психологічного стану?

Так, я перелічив фактори погіршення фізичного стану. Але треба пам’ятати, що для гарного психологічного настрою також потрібні вітамін D, пептиди (білки) та достатня фізична активність. Проте взимку всього цього якраз і бракує.

Як уникнути весняного ослаблення імунітету: цінні поради Олексія Башкірцева

Яким чином можна позбавитися відчуття втоми, чи існують якісь нескладні рецепти підтримання здоров’я? Про які важливі речі зазвичай забувають?

Наші гості дотримуються певних порад та максимально використовують їх впродовж осені-зими з користю для організму. Наприклад, я раджу збільшувати відвідування спортзалу. Крім того, важливо не переїдати, а для посилення детоксикаційних процесів відвідувати центри детоксу для очищення організму. У комплексі ми пропонуємо декілька варіантів програм детоксикації.

Крім того, до несприятливого періоду слід готуватися заздалегідь, і ще з літа наші гості мають рекомендації щодо обов’язкової кількості й доз вітамінів та мікроелементів, які треба вживати. Зазвичай ми рекомендуємо таку формулу:

  • вітамін D — 2000–4000 мг на добу;
  • вітамін С — 1000–4000 мг на добу.

Також важливе вживання магнію та антиоксидантів, яких, до речі, існує безліч: епіґаллокатехін (зелений чай), куркума (каррі), риб’ячий жир, заморожені ягоди, квашені продукти (капуста, огірки, яблука, гриби).

Як відомо, найкращий час для відпочинку й оздоровлення — саме зараз. Але за сучасного ритму життя людина не завжди може це собі дозволити. За яких симптомів ви радите перервати робочий процес і відпочити?

Існує нова ланка тривожних симптомів протягом зими-весни, що чітко говорять: настав час подумати про медичний відпочинок (або відновлювальний). Головними я можу назвати:

  • підвищення частоти застудних захворювань (більш, ніж два захворювання за зиму);
  • хронічну втому, відчуття слабкості без явних медичних причин;
  • загальну знижену мотивацію;
  • неможливість завершити вже розпочатий проєкт.

Також до симптомів, на які слід негайно звернути увагу, я б відніс бажання пошуку психотерапевтів без раніше обумовлених психологічних розладів.

Як уникнути весняного ослаблення імунітету: цінні поради Олексія Башкірцева

Продовжуючи попереднє запитання: на що найчастіше скаржаться гості комплексу в цей період року? Які програми ви їм пропонуєте та чи мають вони якусь особливість?

Усі перелічені вище симптоми і є найчастішими скаргами. Щодо програм, то їх можна розділити на три групи:

1. Індивідуальні (ми можемо запропонувати гостям окремі розроблені саме для них програми);

2. Планові (детокс, фітхелс, релакс, відновлення);

3. За запитом (відновлення продуктивності, відновлення шлунково-кишкового тракту, відновлення ниркової системи).

Наведу приклад: ви отримали новий проєкт. У вас є чітке завдання від керівника. Вам необхідна не детокс-програма, а програма підвищення продуктивності чи фітхелс, де ваш організм підготують до більших фізичних та емоційних навантажень.

Читайте: Мільйон із гектара – Вадим Дудка про переваги малого фермера

Багато, хто важко переносить сам початок весни, активність весняного сонця, підвищення температури. Що ви радите таким людям для полегшення сезонної акліматизації?

Будь-яка акліматизація пов’язана з процесами саморегуляції в нашому організмі, що визначені еволюцією. Проте, порушуючи ці еволюційні звички, ми «збиваємо» механізм саморегуляції.

Наприклад, у вашому помешканні постійно підтримується досить висока температура повітря (понад 20 °C), ви не загартовуєтеся, дуже тепло одягаєтеся, не гуляєте на свіжому повітрі, тим самим порушуючи здатність організму адаптуватися до різних періодів року. Тому я раджу:

1. Щоранку приймати контрастний душ (чергуйте ледве теплу воду з ледве гарячою);
2. Не переїдати;
3. Багато рухатися;
4. Щодня перебувати на свіжому повітрі з 12:00 до 15:00 не менше 10 хвилин.

Початок весни пов’язаний ще й з недостатньою кількістю вітамінів у звичайному раціоні. Який раціон пропонує відвідувачам Edem? Які поради щодо харчування ви даєте, коли гості закінчують програму оздоровлення і повертаються додому?

У цей період я раджу вживати свіжозаморожені ягоди, коренеплоди (морква, буряк, батат, селера), хрестоцвіті — всі види капусти, більше уваги приділяти ферментованим продуктам. Раджу виключити з раціону високоглютенові продукти, вироби з борошна, молочні продукти. Їжте багато каш та надавайте перевагу натуральній нерафінованій рослинній олії.

Наприклад, своїм гостям ми рекомендуємо на сніданок їсти каші з ягодами, в обід — рибу та пюре з батату чи картоплі з різною квашениною (огірки, яблука тощо), а на вечерю — тушковану капусту з яйцем або курятиною.

Які нові програми оздоровлення запропонує комплекс навесні цього року?

Ми продовжуємо вдосконалювати програми детоксикації та багато уваги приділяємо профілактичним чекапам організму.

Раніше Олексій Башкірцев розповів, за рахунок чого можна уповільнити старіння.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку
Powered by atecplugins.com