Дефіцит енергетичних та людських ресурсів, а також нестійкі погодні умови ускладнюють виробництво прогнозованої кількості кормів в умовах воєнного стану. Водночас важлива роль у виробництві кормів для сімейних ферм та особистих селянських господарств належить створенню центрів виробництва кормів в об’єднаних територіальних громадах, про це повідомляє пресслужба НААН.
Так, для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити:
- молока – на рівні 8,23 млн тонн,
- м’яса великої рогатої худоби – 135 тис. тонн,
- м’яса свиней – 600 тис. тонн,
- м’яса птиці – 1,62 млн тонн ,
- яєць – 4,1 млрд.
При раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 тонни молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць. За таких умов споживання продуктів тваринництва на душу населення в Україні досягатиме:
- м’яса – 54 кг (р.н. –83 кг),
- молока – 200 кг (р.н. – 380 кг),
- яєць – 280 шт. (р.н. – 290 шт.)
Тому у 2022 році для виробництва прогнозованих обсягів тваринницької продукції галузь кормовиробництва повинна забезпечити заготівлю об’ємистих кормів на рівні: 1,7 млн т сіна; 7,6 млн т сінажу та 30,5 млн т силосу.
Документ з усіма рекомендаціями можна завантажити за посиланням.
Нагадаємо, члени Національної академії аграрних наук України підготували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в умовах війни та обмежених ресурсів.
Раніше члени НААН підготували рекомендації щодо вирощування пізніх ярих культур в умовах війни та обмежених ресурсів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!