Новини    22 грудня 2023 19:19

З пшениці, рису та булгуру: смачні рецепти різдвяної куті


Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай накривають щедрий стіл. Кутя є головною стравою на Святвечір та Різдво. Саме з цієї обрядової страви заведено розпочинати трапезу у православних.

Рецепти різдвяної куті публікує видання УНІАН.

Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Кутя символізує єдність з землею, тому найчастіше її готують з тих круп, які ростуть в нашій місцевості – пшениці, пшона, гречки тощо. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами.

Різдвяна кутя

  • Пшениця – 1 ст.
  • Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи)  – 150 г
  • Родзинки – 100 г
  • Мак – 100 г
  • Горіхи волоські – 100 г
  • Мед – 3 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.

Насамперед необхідно гарно перебрати пшеницю, промити її та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Уранці злити з пшениці воду, залити її новою і варити на повільному вогні до повної готовності.

Налити в каструлю 2 літри води і покласти її на вогонь. Сухофрукти перебрати та ретельно промити. Після закипання води викласти у каструлю сухофрукти та варити їх 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.

Тим часом промити мак і залити його окропом. Потім злити воду, ще раз промити мак і знову залити його окропом, накрити кришкою й залишити на пів години. Злити з розпареного маку воду і перетерти його в ступці разом із цукром.

Родзинки промити й залити на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушити в духовці або на сухій сковороді, потім очистити від лушпиння і подрібнити.

Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти і подавати кутю до столу.

Новини за темою:  Україна збільшує виробництво біометану: три нові заводи готові до запуску на фоні європейського дефіциту

Кутя з рису

  • Рис – 0,5 ст.
  • Мигдаль – 0,5 ст.
  • Волоські горіхи – 0,5 ст.
  • Мак – 0,5 ст.
  • Родзинки – 0,5 ст.
  • Курага – 0,5 ст.
  • Мед – 2 ст. л.

Залити мак окропом і залишити на 1-2 години.

Курагу з родзинками в одному посуді також залити окропом й залишити на 1-2 години.

Воду з кураги та родзинок злити, довести її обсяг до 1,5 склянок і перелити в сотейник. Засипати у воду промитий рис. Накрити і варити на слабкому вогні до готовності.

Нарізати волоські горіхи. Мигдаль подрібнити в блендері.

Нарізати курагу так, щоб вона була одного розміру з родзинками.

З пшениці, рису та булгуру: смачні рецепти різдвяної куті

У готовий рис додати мед і розмішати.

З маку злити більшу частину води, а мак з водою, що залишилася, збити блендером або перетерти у макітрі.

Скласти в одну миску курагу з родзинками та горіхи, додати перетертий мак.

Додати теплий рис та перемішати. Прикрасити кутю на власний смак і подавати до святкового столу.

Кутя з рису з апельсиновим соком

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Сік апельсиновий – 2,5 ст.
  • Родзинки – 100 г
  • Курага – 100 г
  • Фундук – 100 г
  • Мигдаль – 100 г
  • Чорнослив – 3 шт.
  • Мед – 1,5 ст. л.

Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.

Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.

Читайте також: 12 пісних страв на Різдво: як урізноманітнити святкове меню

Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.

У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.

Новини за темою:  МХП Юрія Косюка подвоїв прибуток: як зростання цін на курятину вплинуло на результати холдингу

Різдвяна кутя з булгура

Інгредієнти:

  • Булгур – 0,5 ст.
  • Вода – 1,5 ст.
  • Мед – 2 ст. л. (або до свого смаку)
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Мак – 30 г
  • Родзинки – 50 г

Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин.

По закінченню часу рідина повинна повністю випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м’якими. Зняти сотейник з вогню і дати трохи охолонути.

Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.

Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.

Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, а потім дрібно нарубати.

У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою. Різдвяна кутя з булгура готова.

Нагадаємо, різдвяне меню із традиційних страв обійдеться середньостатистичній родині приблизно в 969,74 гривні. Йдеться про страви як кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники, тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, а також свіжі та солоні овочі тощо.

У 2023 році не очікується зміна цін на новорічні ялинки для українців. У середньому вартість за 1 метр складе близько 135 гривень.

Наразі на українському ринку яйця коштують близько 60 гривень за десяток, і в період новорічних свят вони можуть подорожчати до 70 гривень.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...