Нирки забезпечують фільтрацію відходів з крові, регулюють електролітний баланс і виробляють гормони, що є ключовими для загального стану здоров’я.
Згідно з дослідженням, приблизно 10% населення світу, що складає майже 800 мільйонів осіб, страждають від хронічної хвороби нирок, як повідомляє The IndianExpress. Урологи Пракаш Чандра Шетті та Нітін Шрівастава вказали на п’ять суперпродуктів, які покращують здоров’я нирок.
Чорниця, як багата на вітаміни і мінерали ягода, так і містить антиоксиданти, зокрема антоціани, які зменшують запалення і захищають від окисного стресу. Також у цих ягодах міститься мало натрію, калію і фосфору, що робить їх корисними для людей з проблемами нирок. Додавання чорниці до раціону може сприяти регулюванню кров’яного тиску і запобігти утворенню каменів у нирках.
Лосось має протизапальні властивості, які сприяють здоров’ю серцево-судинної системи. Вживання жирної риби може знизити рівень холестерину, що, в свою чергу, зменшує ризик захворювань нирок.
Капуста багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, особливо вітамін К, є важливою для згортання крові та міцності кісток. Завдяки низькому вмісту калію капуста корисна для людей із захворюваннями нирок, які повинні обмежувати споживання калію. Включення капусти до щоденного раціону може поліпшити функцію нирок і загальний стан здоров’я.
Часник містить аліцин, який має антибактеріальну та протизапальну дію. Регулярне вживання часнику може допомогти знизити кров’яний тиск, запобігти серцевим захворюванням, пов’язаним із підвищеним рівнем холестерину, і захистити нирки. Додавання часнику до їжі не лише покращує смак, але й забезпечує додатковий захист від захворювань нирок.
Кіноа багата білком, клітковиною, залізом і магнієм, а також іншими поживними речовинами. В ній низький вміст калію і фосфору, що робить ці зерна підходящими для людей із проблемами нирок. Якщо кіноа стане основним джерелом енергії замість інших вуглеводів, це значно поліпшить стан нирок.
Доктор Шетті наголосив на важливості гідратації, що покращує здоров’я нирок.
“Вода необхідна для вимивання токсинів і відходів із нирок, тому намагайтеся випивати щонайменше 8 склянок води на день, залежно від вашого рівня активності та клімату”, – сказав він.
Фахівець рекомендував скоротити споживання оброблених харчових продуктів, рафінованого цукру і продуктів з високим вмістом натрію, щоб зберегти здоров’я нирок.
Нагадаємо, оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.
Вчені довели, що взаємодія між мозком і кишківником впливає на поведінку людини, руйнуючи при цьому загальноприйнятий стереотип про всі віруси як шкідливі для людини
Використання кориці як добавки може сприяти підтримці здоров’я травної системи та бути корисним для людей із діабетом.
Якщо ви прагнете до здорових перекусів або бажаєте додати до свого раціону якусь корисну та смачну їжу — зверніть увагу на фісташки. Завдяки своєму насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним із найкорисніших суперпродуктів.
Які продукти додати до раціону, щоб краще боротися з тривогою. Дослідження все частіше вказують на те, що те, що ми їмо, може впливати на наше емоційне становище. Новий науковий напрямок, відомий як харчова психіатрія, досліджує, як харчування може впливати на наше психічне здоров’я.
Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.
Хвороби серця є головною причиною смертності у більшості людей, зауважують експерти. Вони кажуть, що не обов’язково треба займатися спортом по три години на день і харчуватися виключно рибою та овочами, щоб підтримувати здоров’я серця. Навпаки, декілька простих звичок можуть мати значний вплив на це, пише Huffpost.
Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!