Новини    07 лютого 2024 13:39

Як віруси у кишківнику впливають на стрес людини — дослідження


Вчені довели, що взаємодія між мозком і кишківником впливає на поведінку людини, руйнуючи при цьому загальноприйнятий стереотип про всі віруси як шкідливі для людини, повідомляє The Guardian.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у науковому журналі Nature Microbiology, існує підгрупа вірусів, які проживають у кишківнику людини і можуть мати вирішальне значення у регулюванні стресу.

Такі висновки свідчать про існування зв’язку між кишківником та головним мозком, який може впливати на поведінку людини. Ці дані досліджень можуть сприяти розробці нових методів лікування стресових станів, спрямованих на велику кількість вірусів, що проживають всередині людського організму.

Вчені раніше вважали, що склад мікробіома, що проживає у кишківнику, змінюється під впливом стресу, але вони більше звертали увагу на бактерії, а не на “віроми” – сукупність РНК і ДНК, які утворюють групу вірусів, які пов’язані з певною екосистемою.

Доктор Натаніель Рітц з дослідницького центру APC Microbiome Ireland в Університетському коледжі Корка зауважує, що майже не вивчено, як вірус взаємодіє з бактеріями та як це впливає на стан здоров’я та хвороби, пов’язані зі стресом.

Команда вчених зосередилася на вивченні бактеріофагів – вірусів, що інфікують бактерії. Вони вивчали, які зміни відбувалися з цими вірусами, коли миші, у яких вони проживали, були піддані хронічному соціальному стресу, наприклад, перебували в умовах ізоляції.

Науковці виявили, що стрес призвів до змін у складі вірусів і бактерій у кишківнику тварин.

Як віруси у кишківнику впливають на стрес людини — дослідження

Після цього вони зібрали віруси з екскрементів тварин, які не відчували стресу, і внесли деякі з них назад, коли миші зазнавали хронічного соціального стресу. Виявилося, що ці трансплантати знизили рівень гормонів стресу і змінили стан мишей, який був подібний до депресії і тривожності.

Дослідження, проведене вченими, свідчить про те, що кишкові віруси беруть участь у реагуванні на стрес, і маніпуляції з ними можуть мати терапевтичні переваги. Однак необхідно далі досліджувати це питання, щоб з’ясувати, чи може трансплантація вірусів бути корисною для людей, кажуть вчені.

Професор Джон Краян з дослідницького центру APC Microbiome зауважує, що ураховуючи те, що склад вірусів у різних людей різний, в майбутньому це може стати основою для розробки персоналізованих медичних підходів до лікування розладів, пов’язаних зі стресом.

Позитивно вплинути на мікрофлору кишківника може “психобіотична” дієта

Багато наукових досліджень, проведених протягом останніх десятиліть, свідчать про те, що психічне здоров’я значно залежить від того, що ми їмо. Це стосується не лише того, як окремі страви та продукти можуть мати заспокійливий ефект, але й того, як їжа впливає на нервову систему загалом. Дослідники вже накопичили докази, що існує чіткий зв’язок між харчовими звичками та станом мікробіоти кишківника.

Новини за темою:  Гранти до 10 тисяч євро: українські жінки-підприємиці можуть отримати фінансування на агробізнес

Це підтверджується дослідженням вчених з Ірландії, яке показує, що вживання ферментованих продуктів та клітковини щоденно протягом чотирьох тижнів призводить до помітного зниження рівня стресу. Про це повідомив доктор Джон Крайан з Науково-дослідного інституту в Корку.

Дослідження включало 45 здорових людей віком від 18 до 59 років із низьким рівнем клітковини в раціоні, більшість з яких були жінками. Учасників розділили на дві групи та призначили їм дієту, яку вони мали дотримуватися протягом чотирьох тижнів.

Одній групі запропонували дієту, розроблену дієтологом доктором Кірстен Бердінг, яка передбачала збільшення кількості пребіотиків і ферментованих продуктів у раціоні. Це вид харчування вчені називають “психобіотична” дієта, оскільки вона містить продукти, які потенційно сприяють поліпшенню психічного здоров’я.

Як віруси у кишківнику впливають на стрес людини — дослідження

Для учасників цієї групи проводили індивідуальні консультації з дієтологом на початку та середині дослідження, після чого їм рекомендували щоденно вживати 6-8 порцій фруктів і овочів з високим вмістом харчових волокон, 5-8 порцій зернових на день і 3-4 порції бобових на тиждень. Також обов’язковою умовою було щоденне вживання 2-3 порцій ферментованих продуктів, таких як квашена капуста, кефір і чайний гриб.

Учасники другої групи отримували загальні дієтичні поради, основані на харчовій піраміді здорового харчування.

Після 4 тижнів члени першої групи, які дотримувалися психобіотичної дієти, повідомили про помітне зниження рівня стресу. Результати другої групи свідчили про менший вплив харчування на їхні відчуття. Крім того, вчені зауважили, що ефективність психобіотичної дієти прямо залежала від того, наскільки точно учасники дотримувалися її. Ті, хто споживав найбільше психобіотичної їжі, мали найбільше зниження рівня стресу.

Цікаво, що всі учасники дослідження зауважили покращення свого сну. Проте ті, хто споживав ферментовані продукти, відзначили значне поліпшення сну. Це підтверджує попередні дослідження, які показали, що мікроби кишечника впливають на якість сну.

Вчені наголосили, що психобіотична дієта з великим вмістом ферментованих продуктів та клітковини призвела до певних трансформацій у складі та функціях мікробів у кишечнику. Хоча зміни не були значними, але відбулися значні зміни в кількості певних хімічних речовин, які є пов’язаними з психічним здоров’ям та виробляються бактеріями кишечника. Це дає деяке уявлення про те, як мікробіом впливає на психіку, хоча це питання ще потребує подальшого дослідження.

Новини за темою:  Астарта збільшила експорт цукру в 4 рази у 2024 році: результати та плани агрохолдингу

Проте доктор Крайан визнавав, що їх дослідження має свої обмеження: через пандемію, коли тривало дослідження, вибірка була невелика, тривалість дослідження була обмежена, учасники вели самостійний облік щоденного раціону, що може призвести до неточностей у даних. Попри це, отримані результати досить обнадійливі і мають потенціал для проведення масштабних досліджень у майбутньому.

Отже, наступного разу, коли ви почуватимете сильний стрес, варто обдумати, що ви будете їсти на обід або вечерю. Зробивши вибір на користь ферментованих продуктів і клітковини та вживаючи їх щоденно протягом кількох тижнів, є велика ймовірність, що рівень стресу зменшиться. Варто спробувати, особливо зважаючи на те, що таке харчування є смачним.

Нагадаємо, нестача вітамінів в організмі може слугувати причиною різноманітних захворювань, слабкості та в’ялості організму людини. Саме тому спеціалісти – лікарі, дієтологи – наголошують на тому, що “розумне” харчування з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів має бути присутнім в кожному житті.

Оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.

Використання кориці як добавки може сприяти підтримці здоров’я травної системи та бути корисним для людей із діабетом.

Якщо ви прагнете до здорових перекусів або бажаєте додати до свого раціону якусь корисну та смачну їжу — зверніть увагу на фісташки. Завдяки своєму насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним із найкорисніших суперпродуктів.

Чимало людей їдять недостатньо клітковини протягом дня, особливо взимку, коли ви вживаєте менше овочів та фруктів. Втім, дієтологиня Емі Горін переконана, що вам просто необхідно вживати більше клітковини, якщо ви хочете підтримувати здоровий спосіб життя чи намагаєтеся скинути кілька кілограмів.

Група кардіологів з лікарні Шаосіна разом із колегами з лікарні Чжуцзі провела дослідження, в результаті якого виявила зв’язок між споживанням темного шоколаду і зниженням ризику розвитку есенціальної гіпертонії.

Деякі закуски можуть порушити рівень цукру в крові та активізувати нервову систему, а також погіршити ваше травлення. І Сара Гароне, експертка з дієтології, розповіла про такі продукти.

Для багатьох людей відмова від улюблених солодощів при переході на здоровий спосіб харчування є викликом. Проте, за даними Міністерства охорони здоровʼя України, можливо поєднувати задоволення від печива та цукерок зі здоровим харчуванням, дотримуючись певних правил.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...