Новини     7 місяців тому

Виробництво «кондитерки» падає з 2011 року


Згідно з даними Державної служби статистики, виробництво кондитерських виробів в Україні протягом останніх років зменшувалось Так, згідно з офіційними даними, в період за 2011-2017 р. зниження склало 22,2%. Про це йдеться у звіті Аналітичного департаменту Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

Проте, згідно дослідженню,  експортний обсяг кондитерських виробів у січні 2018 року перевищує імпортний у 9 разів. Так загальний обсяг імпорту кондитерських виробів склав 0,673 тис. т із загальною вартістю 2,904 млн USD. Цей показник (в обсязі) перевищує минулорічний за аналогічний період на 30%, а показник січня 2016 р. – на 0,368 тис. т. Найбільшим постачальником виступає ЄС (262 тис. т).

«За перший місяць 2018 року з України було експортовано 6,165 тис. т кондитерських виробів (у т. ч. білий шоколад), що на 25% більше за експорт січня 2017 р. та на 3,367 тис. т, як порівняти з аналогічним місяцем 2016 р. Основними країнами, куди відбувались поставки, були Казахстан (0,996 тис.), Білорусь (0,618 тис. т ), Польща (0,353 тис. т), Азербайджан (0,339 тис. т), Монголія (0,309 тис. т), Ірак (0,308 тис. т), Данія (0,302 тис. т), Іран (0,231 тис. т), Литва (0,226 тис. т)», – йдеться у звіті UFEB.

У виробництві шоколадної продукції в Україні, починаючи з 2011 року, теж спостерігається зниження обсягів. Імпортні поставки шоколадних виробів нижчі за експортні. У січні поточного року показник імпорту становив 2,389 тис. т, що на 43,5% перевищує січневий обсяг 2017 р та на 1,8 тис. т більше, ніж у січні 2016 року.

«За перший місяць поточного року українські підприємства експортували близько 5,699 тис. т шоколадних виробів на суму близько 14,074 млн USD. Основними покупцями українських шоколадних виробів виступали Молдова (0,276 тис. т), Казахстан (0,482 тис. т), Білорусія (349 тис. т), Грузія (0,326 тис. т), Азербайджан (0,316 тис. т), Румунія (0,281 тис. т), Болгарія (0,229 тис. т), Польща (0,177 тис. т), Латвія (0,161 тис. т), Ірак (0,145 тис. т)», – кажуть аналітики.

У 2017 році загальний обсяг експорту шоколадних виробів становив 60,898 тис. т із загальною вартістю 150,113 млн USD.

Згідно з офіційними даними, у період 2011-2016 р. спостерігалось поступове зниження загального обсягу виробництва хлібобулочних виробів. У січні поточного року загальний обсяг виробництва був більшим, ніж у попередні роки – 109,7 тис. т, що більше на 6% проти січня 2017 р. та +0,6% проти січня 2016 року.

«У січні 2018 року експортні поставки українських хлібобулочних виробів становили 7,292 тис. т, що перевищує показники за аналогічний період 2017 та 2016 років на 20,7% та на 4 тис. т відповідно. Основними покупцями української продукції виступали Ірак (0,912 тис. т), Білорусія (879 тис.), Казахстан (0,675 тис. т), Молдова (0,597 тис. т), Грузія (0,380 тис. т), Азербайджан (0,282 тис. т), Туреччина (0,279 тис. т), Німеччина (0,275 тис. т).

Нагадаємо, протягом 2017 року Україною було експортовано близько 100,5 тис. т хлібобулочних виробів із загальною вартістю 139 млн USD. Головними ринками збуту виступали Білорусія, Казахстан, Молдова та Грузія.

За офіційною інформацією, за січень поточного року імпортний обсяг хлібобулочних виробів в Україну становив 1,119 тис. т, що перевищує минулорічні показники аналогічного місяця у 2017 та 2016 роках на 37,5% та на 0,691 тис. т відповідно.  Основними постачальниками хлібобулочних виробів виступали такі країни: Польща (0,365 тис. т), Нідерланди (0,185 тис. т), Болгарія (0,117 тис. т), Литва (0,116 тис. т).

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також

Вас зацікавить