Новини / Клімат     09 серпня 2019 09:46

Від глобальних кліматичних змін врятує рослинна їжа

Щоб обмежити глобальне потепління до рівня нижче 2°C, треба поліпшити землекористування і перейти на харчові продукти рослинного походження. Такий висновок зробила міжурядова група експертів зі зміни клімату.

Про звіт щодо змін клімату розповідає Еuronews.

Доповідь була підготовлена ​​107 МГЕЗК експертами з 52 країн. Експертна група зробила висновок, що потрібно більш раціональне використання земель для забезпечення безперебійного постачання продовольством у зв’язку з ростом екстремальних погодних умов.

Наприклад, необхідно ретельно контролювати використання біопалива, такого як деревні або сільськогосподарські відходи, щоб уникнути деградації земель.

Земля втрачає продуктивність

Як наголошується в доповіді, зміна клімату збільшує дефіцит води, ерозію ґрунту, втрату рослинності, збиток від лісових пожеж, танення вічної мерзлоти, деградацію прибережних районів і зниження врожайності тропічних культур.

«Сільське господарство, лісове господарство та інші види землекористування становлять 23% викидів парникових газів людиною», – сказав Джим Скеа, співголова однієї з трьох робочих груп МГЕЗК з цієї теми.

У новому звіті МГЕЗК йдеться, що коли земля деградує, вона стає менш продуктивною. Це впливає на здатність ґрунту поглинати вуглець, що, в свою чергу, посилює зміни клімату.

Потепління на 1,5°C загрожує нестачею води в посушливих регіонах, збитками від пожеж, деградацією вічної мерзлоти і нестабіліностю продовольчої системи. При потеплінні на 2 градуси ризик ще вищі, роблять висновки вчені.

У звіті говориться, що люди користуються понад 70% земної поверхні, вільної від льоду. І розширення сільського та лісового господарства призводить до збільшення викидів та втрати природних екосистем і дикої природи.

Читайте: На Алясці +32°С! Швейцарські кліматологи знайшли спосіб, як затримати глобальне потепління

Менше м’яса – більше рослинної їжі

Високий рівень вуглекислого газу навіть знизить «поживну якість сільськогосподарських культур», говориться в доповіді. А відтак, до 2050 року ціни на зернові можуть вирости на 7,6%.

Щоб знизити викиди вуглекислого газу та не страждати в майбутньому від нестачі продовольства, вчені радять їсти більше рослинної їжі.

«Деякі види дієти мають менший вуглецевий слід», а скорочення споживання м’яса забезпечить в цілому більше продуктів харчування», сказав Скеа на прес-конференції.

За його словами, МГЕК не може вимагати від людей змінити свій раціон, але політики мають вирішити, як використовувані дані звіту, бо 25-30% вироблених продуктів наразі втрачається.

Як повідомляв раніше Landlord, зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур.

Читайте також