Україна перетворюється з імпортера на експортера крохмалю, завдяки розвитку сучасних переробних підприємств.
Про це AgroPortal.ua розповів т.в.о. директора ПБП «Вимал» Сергій Лазар.
Сергій Лазар повідомив, що за останні роки країна зробила суттєвий прогрес у виробництві та експорті крохмалю.
Зокрема, у 2012 році було проведено модернізацію виробництва з установкою нового іноземного обладнання, що дозволило виготовляти крохмаль високої якості.
“Початок експорту до Південно-Східної Азії був помітним, хоча обсяги були невеликими. Згодом, у 2018 році, був побудований новий завод з потужністю 600 тисяч тонн картоплі на добу, що значно розширило можливості виробництва”, – зазначив Сергій Лазар.
Попри це, українські картоплярі перестали вирощувати картоплю з високим умістом крохмалю, що знизило сировинну базу крохмальної промисловості до рівня 2014 року. Однак сприятлива світова кон’юнктура допомогла українському крохмалю досягти рекордних обсягів експорту. У сезоні 2023/2024 Україна встановила новий рекорд, експортуючи понад 10 тисяч тонн крохмалю.
Цей успіх свідчить про зростання конкурентоспроможності українського крохмалю на світовому ринку та його важливість для економіки країни.
Нагадаємо, виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час Всеукраїнського Дня Картоплі, що відбувся в Луцьку, зазначив, що українська галузь виробництва картоплі має значний потенціал для успішної конкуренції на міжнародних ринках.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!