За традиційні продукти до свята Великдень українці в цьому році заплатять на 129 гривень, або на 34,2% більше, ніж торік. У 2017 році вартість такого кошика становила 377 гривень. Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За розрахунками науковців інституту за паску, яйця, домашню ковбасу, буженину, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль до святкового столу перейдеться сплатити 506 гривень
За словами Юрія Лупенка, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 80 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від інгредієнтів випічки та її оздоблення.
«Зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, яєць та родзинок, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств», – каже він.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса, з розрахунку у 0,5 кг – 102 грн (190-216 грн за 1 кг) та буженина з півкіло – 94 грн з розрахунку 177-200 грн за 1 кг. Порівняно з 2017 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 38,2%, а домашньої ковбаси – на 41,7%. За півкіло сало в середньому треба сплатити 35 грн з розрахунку 63-105 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир. За 0,5 кг цього продукту українці сплатять 65 грн (118-157 грн за 1 кг) та вершкове масло у 0,5 кг – 61 грн (111-173 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 29 грн (54-92 грн за 1 кг).
«У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 660 грн. Це на 140 грн або на 26,9% більше вартості кошику такого ж складу у 2017 році. Таке зростання зумовлене порівняно раннім Великоднем, коли ціни на сезонні овочі знаходяться ще на високому рівні. Середня ціна по Україні на томати тепличні становить 50-58 грн, на огірки – 55-62 грн, а на яблука – 14-25 грн. За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити ще 90 грн (50-150 грн за пляшку), – пояснив експерт.
Згідно розрахунків науковців, найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 27 грн. (25-29 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
«Зважаючи на здорожчання продуктів харчування та зниження купівельної спроможності населення в поточному році українці будуть заощаджувати на дорогій частині великоднього кошику. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Заощадження можуть проявитися у використанні більш дешевої продукції або у зменшенні кількості продукту у кошику», – підсумував Юрій Лупенко.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!