Новини    23 січня 2024 10:00

В українських кафе і ресторанах середній чек зріс на майже 20% за пів року


У другому півріччі 2023 року в Україні відзначено значний ріст виторгу закладів громадського харчування порівняно із попереднім роком. За результатами дослідження, проведеного компанією Poster на вибірці з 5 тис. закладів, виявлено, що загальний виторг збільшився на 30%, відвідуваність зросла на 10%, а середній чек збільшився на 18%.

Найбільше зростання виторгу відзначено у ресторанному сегменті, де показник зріс на 37%. Середній чек у ресторанах підвищився на 23%, досягнувши 625 гривень, а відвідуваність збільшилася на 11%.

В українських кафе і ресторанах середній чек зріс на майже 20% за пів року

Також варто відзначити добрий показник кав’ярень, де виторг збільшився на 31%, середній чек піднявся на 20%, а відвідуваність зросла на 9%. Сегмент кафе відзначився зростанням виторгу на 26%, при збільшенні середнього чека на 17% та відвідуваності на 7%.

Бари зафіксували зростання виторгу на 28%, з підвищенням середнього чека на 12% та відвідуваності на 15%. Пекарні відзначилися зростанням виторгу на 22%, при збільшенні середнього чека на 17%, але лише на 5% відбулося збільшення відвідуваності.

В українських кафе і ресторанах середній чек зріс на майже 20% за пів року

Сегмент фастфуду продемонстрував зростання виторгу на 27%, середній чек збільшився на 21%, але відвідуваність зросла лише на 5%. Кальянні показали ріст виторгу на 28%, при збільшенні середнього чека на 18% та відвідуваності на 9%.

Згідно з опитуванням, 44% рестораторів стверджують, що показники роботи їх закладів у 2023 році виправдали їх очікування, тоді як 40% висловлюють протилежну думку. 16% відзначили, що результати перевищили очікування.

В українських кафе і ресторанах середній чек зріс на майже 20% за пів року

У той час як понад третина рестораторів стикалася зі зниженням рентабельності бізнесу, чверть повідомила про збільшення цього показника, а решта стверджує, що він залишився на попередньому рівні. Найскладніше було рестораторам утримувати команди, утримувати ціни на страви, знаходити мотивацію для роботи та розв’язувати проблеми, пов’язані зі зміною цільової аудиторії, комунальними послугами, корупцією, низькими продажами та зміною покупців.

Новини за темою:  Україна і США готові до запуску Інвестиційного фонду відбудови: стартовий капітал — $25 мільйонів

Більшість рестораторів зуміли зберегти свої команди, і лише 30% намагалися залучити нових працівників у 2023 році.

Нагадаємо, станом на грудень 2023 року найвища ціна еспресо в Україні — на Одещині (36 грн). На другому місці — Донеччина (35 грн). На третьому — Харківщина (32 грн).

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...