Новини / Рослинництво     09 вересня 2019 11:35

В Україні вивели унікальний сорт цукрової кукурудзи

Фахівці Всеукраїнського наукового інституту селекції створили новий сорт цукрової кукурудзи – «Діадема», якому пророкують велике майбутнє. Проте зареєструвати гібрид селекціонерам поки не вдається: експертиза не має методики для класифікації цієї кукурудзи.

Про це повідомляє Seeds.

Унікальний сорт кукурудзи «Діадема» був виведений випадково. Ще у 2012 році науковці Всеукраїнського наукового інституту селекції, шукаючи методи поліпшення цукрової кукурудзи, застосували метод селекції «мутагенез». Очікуваних результатів фахівці не отримали, проте несподівано виявили «мутацію гіллястої кукурудзи».

«Спочатку ми просто не знали що з цим робити, але вирішили зберегти та подивитися, як ця ознака успадковується. Ми дещо самозапилили, дещо схрестили – як селекціонерам нам все цікаво, і посіяли на наступний рік», – розповіла фахівець Інституту Ольга Куліш.

Самозапилені рослини виявилися стабільними, тож цьогоріч для розмноження сорту в Інституті засіяли цією кукурудзою ділянку площею 1 га.

Читайте: Премії по $150 і збільшення площ посівів на 235%: розвиток ВО соняшника у світі

Шукаючи аналогів подібного сорту у світі, українські селекціонери знайшли у банку США три форми генів під назвою Ramoza, які приводять до мутації гіллястої кукурудзи.

«Наша мутація більше схожа до Ramoza-1, але там центральна вісь не гілкується, а в нашій кукурудзі гілочки йдуть до самої верхівки», – відзначила Ольга Куліш.

Проте спроби зареєструвати новий гібрид в Україні тривають уже 5 років. За словами Ольги Куліш, в Українському інституті експертизи сортів рослин не знають, за якими ознаками класифікувати цей сорт: «в них немає методики для цієї кукурудзи».

Особливих умов виробництва сорт не потребує. Перевагою у вирощуванні «Діадеми» є відсутність фузаріозу, оскільки урожай збирають зазвичай у зеленому вигляді. Використовують сорт для консервування, а у свіжому вигляді – для салатів.

Ольга Куліш розповіла, що один із рестораторів запустив кукурудзу «Діадема» як страву в мережі своїх закладів, і вона «там вона дуже добре пішла», тож наразі сортом зацікавилися багато ресторанів. Також новий сорт почали вирощувати фермери і зокрема в органічному землеробстві.

Landlord раніше повідомляв про те, що фермер з Одещини заробляє на цукровій кукурудзі $5 тис. з 1 га.

Читайте також