Новини / Рослинництво     07 червня 2019 14:42

В Україні випробують нові гібриди зеленої спаржі

Нинішній сезон спаржі українські виробники вважають вдалим з огляду на зростання попиту на цю продукцію на внутрішньому ринку. Для налагодження експортних поставок спаржі фермерам потрібні високоякісні сорти, випробовування яких уже розпочинають вітчизняні селекціонери.  

Про це повідомляє EastFruit.

Виробництво спаржі в Україні набирає обертів, і перед фермерами, які обрали цю продукцію для вирощування, стоїть завдання досягнення сталого виробництва у нестійких кліматичних умовах.

Заморозки і низькі температури на початку травня при високих температурах у квітні та червні засвідчили необхідність пошуку гібридів, які будуть ефективними в Україні, а також вибору технологій вирощування (способів мульчування й укриття насаджень, організації холодового ланцюга для короткострокового зберігання продукції).

Про це розповіла керівник лабораторії генетичних ресурсів і біотехнології Інституту овочівництва і баштанництва УААН Тетяна Івченко.

Читайте: Рада відтермінувала півмільйонні штрафи для фермерів за зберігання пального без ліцензії

За її словами, сьогодні українські фермери висувають підвищені вимоги до посадкового матеріалу і шукають гібриди, які забезпечать стабільне виробництво зеленої спаржі впродовж не менше 3 місяців і які даватимуть продукцію, що відповідатиме «вимогам міжнародної торгівлі».

Тому в Інституті овочівництва і баштанництва УААН вирішили закласти полігон випробування гібридів зеленої спаржі провідних селекційних компаній світу:

  • Guelph Millennium, Guelph Eclipse, Guelph Equinox – University of Guelph (Канада);
  • Greenic, Vittorio– Rutgers University та Atlas i Apollo – Walker Brothers Inc. (США);
  • Pacific Challenger 1, Pacific Challenger 2, Pacific Green, Pacific Summit, Pacific Endeavour – Aspara Pacific (Нова Зеландія);
  • Avalim, Aspalim, Gijnlim, Portlim, Javalim, Xenolim – Limgroup (Нідерланди);
  • Cumulus, Bacchus, Prius, Erasmus – Bejo (Нідерланди).

Landlord раніше повідомляв про те, що спаржа через 10 років може стати головним експортним овочем України.

Читайте також