Галузь свинарства не виробляє необхідний обсяг продукції. Україна стикається з ситуацією, де попит на свинину перевищує пропозицію, а щодо сала — попит настільки великий, що його важко задовольнити.
Експерт і практик галузі Артур Лоза розповів про це в інтерв’ю для GrowHow. За його думкою, українська свинарська промисловість може значно збільшити обсяги виробництва.
За їхніми оцінками, максимальне споживання свинини в новітній історії України становило майже мільйон тонн (960-990 тис. т), тоді як виробництво складало 750-765 тис. т. У новому тисячолітті пропозиція не встигає за попитом, підкреслив Лоза.
Він зауважив, що ця ситуація виникає навіть при тому, що свинина вважається елітним продуктом порівняно з дешевшою курятиною.
«До речі, така тенденція помітна й на міжнародному ринку. В усьому світі й у нас зменшується кількість свиней у присадибних господарствах. Людей, які хочуть займатися свинарством, чистити гноївку, стає дедалі менше. Тому в цьому сегменті не очікуємо суттєвого сплеску», — підсумував експерт.
Нагадаємо, за період січень-листопад 2023 року Україна не проводила експорту живих свиней, у той час, як протягом аналогічних 11 місяців 2022 року було експортовано 141,5 тонни цих тварин на загальну суму $220,7 тисячі.
Посилені екологічні вимоги, експортні обмеження, африканська чума свиней (АЧС), а також суспільний опір вплинуть на зменшення виробництва свинини в Європейському Союзі, як це передбачено в Прогнозі аграрного розвитку ЄС на 2023-2035 роки.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!