Новини / Фінанси     04 березня 2019 11:11

Уряд Туреччини наполегливо домагається зниження цін на продукти

У Туреччині  триває урядова кампанія зі зниження цін на продукти харчування: перевірки, штрафи та інші заходи, якими держава тисне на виробників, спрямовані на зниження рівня інфляції. У п’ятницю Ердоган пообіцяв, що уряд «вийде з ринку», тільки якщо ціни знизяться.

Про це повідомляє Bloomberg.

Харчові продукти та безалкогольні напої становлять найбільшу складову індексу споживчих цін (23,29% від загального обсягу).

Увага уряду до цін на продукти зумовлена наближенням виборчої кампанії до місцевих органів влади. Зростання витрат на продовольство суттєво шкодить авторитету партії президента серед найбідніших 82 мільйонів людей у ​​країні.

Минулого місяця у великих містах відкрилися торгові центри, які пропонували овочі та фрукти з великими знижками.

Читайте: У Туреччині люди стоять у чергах за овочами

Експерти стверджують, що різноманітні короткострокові заходи, вжиті адміністрацією, щоб стримати інфляцію і, зокрема, щоб знизити ціни на продукти харчування, почали давати ефект. Однак Туреччині потрібне структурне рішення, щоб запобігти зростанню цін на продовольство та інших імпортних товарів, якщо «збільшиться тиск на ліру».

Економісти Bloomberg вважають, що хоча зусилля уряду щодо зниження цін на фрукти та овочі досягли успіху, найбільш вірогідними датами початку фінансового пом’якшення залишаються квітень або червень.

Landlord раніше повідомляв про те, що у Туреччині деякі продукти харчування подорожчали на 800%.

Фото: Bloomberg
Люди в черзі купують овочі в Анкарі. Фотограф: Adem Alton (AFP через Getty Images)

Фінанси        13 серпня 2019 11:28

Олексій Дорошенко: овочі в липні подешевшали на 9–28%

За результатами дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, ціни в Україні на продукти харчування в липні загалом знизилися на 0,3%. Найбільше подешевшали овочі: цибуля – на 28,1%, морква – на 23,1%, буряк – на 16,2%, картопля – на 12,2% і капуста – на 8,5%.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук голова Національної ради економічного розвитку Олексій  Дорошенко.

За даними моніторингу, в липні також знизилася ціна на рис (на 0,4%), на свинину та молоко (на 0,3%), на сметану, олію і сало (на 0,2%), на яловичину, сири кисломолочні й вершкове масло (на 0,1%).

Читайте: Ягода вагою 32 кг: на Херсонщині визначили найбільший кавун

При цьому подорожчали такі продукти: яйця (на 12,7%), яблука (на 5,9%), цукор (на 2,8%). Також зросла ціна на хліб – на 0,7–0,9% (залежно від ґатунку борошна) і на крупи – на 0,1–0,4%.

За прогнозами експерта, яйця і хліб будуть дорожчати до кінця року, а от крупи можуть подешевшати після збирання нового врожаю.

«Овочі будуть найдешевшими до кінця серпня після чого почнеться або плавний, або карколомний, як і в деякі попередні роки, підйом догори», – відзначає Олексій Дорошенко.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за прогнозами експертів, урожай картоплі цього року буде значно нижчим, ніж минулого, а отже, зростуть і ціни. 

Поділися

Фінанси        07 серпня 2019 12:08

Ціна на картоплю в Україні збільшилась удвічі

За прогнозами експертів, урожай картоплі цього року буде значно нижчим, ніж минулого, а відтак зростуть і ціни. Це також стосується й інших овочів з борщового набору

Про прогнози на ціни та урожай картоплі пише «Голос UA».

Цьогоріч в Україні через несприятливі погодні умови очікують на низький врожай картоплі, повідомляє начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

«В Україні зменшилася площа засіву картоплі, позаяк це не експортна культура. Крім того, садити її на півдні країни безперспективно, бо там дуже низька врожайність. Цьогоріч картопля погана через негативні погодні умови. Бульби утворюються на глибині 10-20 см. Якщо температура грунту вище 25 градусів, то бульби вже не утворюються. Найгірший врожай картоплі у цьому році буде на півдні та в центрі країни. Відповідно, варто очікувати його подорожчання», – розповіла експерт.

Читайте: Українські картоплярі згортають бізнес: 3 основні тенденції на ринку картоплі

Також, за словами Тетяни Адаменко, ті, хто саджав картоплю, зараз у виграші, бо її можна продати вдвічі дорожче.

Landlord раніше повідомляв про те, що ЄС потрібна українська картопля.

Поділися

Політика        06 серпня 2019 12:59

Нові правила маркування продуктів: що має бути на етикетці

Етикетки на харчових продуктах у магазинах мають надавати точну та достовірну інформацію споживачам. Не допускається друк дрібними літерами. Етикетки мінятимуться протягом трьох років — це перехідний період для виробників.

Нові правила маркуваня харчових продуктів почали діяти відсьогодні, 6 серпня. Так передбачає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», ухвалений ВР 6 грудня.

Отже, споживачам, відповідно до закону, виробники мають надавати більше інформації про харчові продукти. При цьому — обов’язково чітким та контрастним шрифтом, щоб цю інформацію можна було прочитати. Етикетки мають бути українською мовою.

Яку інформацію шукати на етикетках

Закон визначає обов’язковий перелік маркування:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів у ньому та їх кількість;
  • інформацію про наявність (відсутність) інгредієнтів, які можуть викликаюти алергічні реакції або непереносимість;
  • кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм);
  • термін придатності (чи позначка «спожити до»);
  • будь-які особливі умови зберігання і/або умови використання (у разі потреби);
  • інструкція з використання – у випадках, коли відсутність таких інструкцій утрудняє належне використання харчового продукту;
  • найменування і місцезнаходження оператора ринку, що відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для харчових продуктів, що імпортуються, – найменування і місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження (стосовно м’яса або продуктів, назва яких може ввести в оману відносно країни походження);
  • для напоїв зі змістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний зміст спирту в напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • інформація, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню;
  • позначку «з ГМО», якщо їх частка у продукті перевищує 0,9%.

Якщо товар не фасований, то інформація про нього має розміщуватися на стенді поруч.

Читайте: Затверджено нові вимоги до маркування меду

Заборона на оману

Закон  забороняє використання інформації, яка вводить споживачів в оману. Наприклад, про лікувальні властивості харчових продуктів.

Додаткова інформація на етикетці

При маркуванні може бути додаткова інформація, що полегшить вибір споживачам. Наприклад, позначка «без ГМО». Також може бути вказана інформація «підходить для осіб з непереносимістю глютену» тощо.

Може надаватися інформація про те, що молочний продукт «натуральний», якщо він, дійсно, не містить нічого штучного: сировини, інгредієнтів, барвників, ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів, харчових добавок, підсолоджувачів. Якщо є хоча б один такий інгредієнт, слово «натуральний» забороняється використовувати.

Закон наближає українське законодавство у відповідність до положень регламентів та директив Євросоюзу.

Як повідомляв раніше Landlord, у Німеччині на упаковці вказують умови утримання свиней при маркуванні м’яса.

Поділися

Фінанси        11 липня 2019 09:13

У червні в Україні найбільше подорожчали фрукти і цукор – Богдан Данилишин

У червні 2019 р. порівняно з травнем на споживчому ринку України відзначено зниження цін на 0,5%, таким чином уперше цього року зафіксовано дефляцію. Споживчі ціни знизилися для групи соціально важливих продуктів. Серед товарів, які найбільше подорожчали, названо фрукти і цукор.

Особистий експертний коментар стосовно споживчої інфляції у червні 2019 року надав на своїй сторінці у Фейсбук голова  Ради НБУ, доктор економічних наук, професор Богдан Данилишин.

За його словами, інфляція в червні формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників, адміністративні фактори мало впливали на споживчу інфляцію, скоріше вони навіть сприяли дефляції.

Читайте: Нібулон транспортує зерно власними вагонами: оборот маршруту за три дні

У червні порівняно з попереднім місяцем найбільше зросли ціни на фрукти (на  9,3%) та на цукор (на 6,7%). У зв’язку з настанням літнього сезону зросла вартість проїзду на залізничному пасажирському транспорті (на 7,6%), що зумовило підвищення загального показника цін на транспорт на 0,3%.

При цьому експерт відзначає зниження в червні споживчих цін для групи соціально важливих продуктів: житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива (на 1,4%).

Споживча інфляція у першому півріччі 2019 року порівняно з відповідним періодом 2018 року становила 9,0%.

За 6 місяців (від грудня 2018 року), виходячи зі структури індексу споживчих цін, найбільший внесок у споживчу інфляцію забезпечило зростання цін на:

  • алкогольні продукти та тютюнові вироби – на 17,1%;
  • послуги зв’язку – на 16,3%;
  • послуги освіти – на 13,4%;
  • житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – на 12,5%.

Зафіксовано зменшення цін на яйця на 23,1%.

На думку Богдана Данилишина, загальна динаміка споживчих цін в Україні протягом першого півріччя 2019 року «має тенденцію до покращення, починаючи з квітня». Але впевненості в тому, що в другому півріччі буде досягнута мета НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5%, немає – з огляду на можливе сезонне підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні.

Landlord раніше повідомляв про те, що одним із економічних ризиків в Україні в другій половині 2019-го є уповільнення темпів економічного зростання (2,5–2,7%), що може призвести до несприятливої ситуації на валютному ринку. У запобіганні цьому експерти покладають надії зокрема на продукцію аграріїв.

Поділися

Фінанси        26 червня 2019 09:44

Різкий стрибок цін на сільгосппродукцію у США: кукурудза подорожчала на 28%

За період з 10 травня до 14 червня 2019 року котирування кукурудзи на біржі СВОТ у США зросли майже на 28%, сої – на 10,8%, пшениці – на 26,8%.

Про це повідомляє АПК-Информ.

Аналітики вважають, що ключовим фактором у формуванні цін на внутрішньому ринку основних сільгоспкультур стали надмірні опади, які спостерігаються протягом кільком місяців на більшій території США.

Читайте: До 2025 року Укрзалізниця отримає 110 локомотивів Alstom

Водночас оновлений баланс за вказаними культурами свідчить про те, що запасів основних сільгоспкультур у США разом з їх очікуваним врожаєм вистачить для забезпечення експортного потенціалу країни. Тож вплив несприятливих погодних умов у країні на перспективи американського зернового експорту дещо переоцінюють.

Експерти відзначають, що формування експортного потенціалу США багато в чому буде визначатися станом торговельних відносин з іншими державами, а також розподілом культур усередині країни і рівнем світової конкуренції.

Landlord раніше повідомляв про те, що у США добрий стан посівів сої відзначено лише в 54% випадків, що є найнижчим початковим рейтингом для цієї культури з 1992 року.

Поділися
Показати ще