Новини

Український мед часто продають за кордоном під виглядом європейського

Український мед активно експортується до країн Євросоюзу.

Про це у коментарі «Тижню» розповів провідний науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.

У 2021 році Україна експортувала 57,6 тис. тонн меду, з яких 50,7 тис. тонн (88%) були продані на європейські ринки. У 2023 році обсяги експорту склали 55,4 тис. тонн, з них 51,7 тис. тонн були експортовані до ЄС. Основними покупцями українського меду є Німеччина, Польща, Франція, Іспанія, Італія, Греція, Румунія, Бельгія та США.

Експерти застерігають, що висока концентрація продажів на європейському ринку робить українську галузь залежною від цінової політики ЄС. До того ж, з червня 2024 року Євросоюз запроваджує обмеження на деякі види української продукції, включаючи мед.

Богдан Духницький підкреслює необхідність диверсифікації експорту. Україна повинна розширювати постачання на ринки США, Японії, Канади, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів. Вихід на нові ринки потребує ретельного дослідження умов і конкурентів, але український мед вже частково присутній на ринках США, Японії та Канади.

Існує проблема з тим, що український мед часто продається за кордоном під маркуванням європейських країн, при цьому вартість продукції значно вища за ту, за яку її купують у українських пасічників. Це пов’язано з тим, що майже весь мед експортується в бочках нефасованим, що ускладнює формування однорідних партій через різних виробників.

За словами експерта, змінити ситуацію можна лише комплексно, залучаючи виробників, експортерів, державні органи та галузеві асоціації. Українська продукція повинна фасуватися всередині країни. Також важливо вирішувати питання географічних зазначень на пакуванні та розширювати асортимент, пропонуючи мед з різними добавками та смаками. Це допоможе створити брендований український продукт на міжнародному ринку.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку