На міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2024, який завершився в Португалії, українські сировари вкотре довели свою майстерність, отримавши 8 нагород.
Про це повідомляють офіційні представники конкурсу в Україні Ardis Group.
Цьогоріч на заході змагалися 4786 сирів із 47 країн, серед яких було представлено 27 сирів із України.
Українські сири здобули 2 срібні та 6 бронзових нагород, продемонструвавши високий рівень якості та смаку:
Срібло:
- Твердий сир «Корона» (виробник: «Зінка», Київщина).
- Ароматизований сир «Лопта» (виробник: «Мамин сир», Закарпаття).
Бронза:
- Твердий сир «Козячий сир з трюфелем» («Мукко», Львівщина).
- Твердий сир «Легенда» («Доообра ферма», Київщина).
- Твердий сир «Бікоз» («Доообра ферма», Київщина).
- Твердий сир «Гауда» («Зінка», Київщина).
- Сир із білою пліснявою «Говерла» («Гарбузовий рай», Львівщина).
- Напівтвердий сир «Фонді» («WineTime», Київщина).
Участь українських виробників у конкурсі стала можливою завдяки підтримці швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program, сприянню Ukraine-Moldova American Enterprise Fund та зусиллям Ardis Group.
Реакція експертів
Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese та суддя від України на World Cheese Awards, наголосила:
«8 нагород — чудовий результат. Ми вкотре доводимо, що українські сири займають гідне місце на світовому ринку. Це досягнення дає потужний поштовх для вдосконалення та масштабування виробництва».
Директорка департаменту ProCheese Наталія Кагадій підкреслила:
«Міжнародне визнання демонструє, що українські сири здатні гідно конкурувати з найкращими у світі. Ми щиро раді, що freedom tastes great».
Третій рік поспіль українські сири привертають увагу міжнародних експертів, підтверджуючи свій високий стандарт. Успіх на World Cheese Awards відкриває нові можливості для українських сироварів на світовому ринку.
Нагадаємо, Україна у жовтні 2024 року збільшила експорт сирів, заробивши на цьому 6,17 млн доларів.