Новини    4 години тому

Українці віддають перевагу імпортному сиру, а вітчизняний продається лише зі знижками


Попри зусилля українських виробників, основні продажі вітчизняного сиру тримаються винятково завдяки акційним розпродажам. Ситуація на ринку залишається складною, і більшість підприємств галузі поки не вийшли навіть на рівень торішніх показників.

Про це повідомляє «Інфагро» з посиланням на власні аналітичні дані.

Основною проблемою для українських сироварів залишається високий рівень імпорту європейських сирів. Очікуване скорочення обсягів ввезення на тлі зміцнення курсу євро наразі не відбулося. Навпаки — імпорт продовжує зростати.

У травні 2025 року імпорт твердих, напівтвердих та м’яких сирів зріс на 30% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, закупівлі твердих і напівтвердих сирів зросли на 22%.

«Імпортний сир займає досить значну частку українського ринку, і у продажах європейського сиру акції використовуються не менш активно, ніж у продажах сиру українського виробництва», — зазначають аналітики.

Водночас, навіть попри серйозні труднощі з реалізацією, українські виробники не знижують базових цін на свою продукцію. Замість цього вони активно застосовують акційні пропозиції — у деяких випадках знижки доходять до 25%.

На полицях супермаркетів імпортних сирів стає дедалі більше, що ще більше ускладнює конкуренцію для українських виробників.

Висока вартість сирого молока в Україні змушує сироварів підвищувати ціни на кінцеву продукцію. У результаті різниця в ціні між імпортом та українським сиром (зокрема популярними сортами типу «голландського») стає настільки значною, що роздрібні мережі частіше обирають європейський продукт.

У підсумку українська сирна галузь ризикує втратити значну частку внутрішнього ринку, якщо тенденція зростання імпорту збережеться, а доступність вітчизняного продукту для споживача залишатиметься обмеженою.

За перші чотири місяці 2025 року Україна витратила на імпорт сиру 82,5 млн доларів, що в чотири рази більше, ніж заробила на експорті власної молочної продукції. Основні постачальники – Польща, Німеччина та Нідерланди, тоді як українські сири йдуть переважно до Молдови та Казахстану.

Новини за темою:  Одеська область на межі екологічної катастрофи: руйнування систем зрошення загрожує аграрному сектору

Українські переробники молока закликали уряд запровадити 30% кешбеку на вітчизняні сири в межах національної програми підтримки. Ініціатива має на меті компенсувати нерівні умови конкуренції з дотованим імпортом, зокрема польськими сирами, які зараз займають більшість полиць українських магазинів.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...