Найпомітніше упродовж місяця подорожчав борщ пісний – на 7,9%. У абсолютному вимірі за вказаний період зросла вартість борщу з м’ясом − на 3,08 гривні, при темпі росту 3,6%. Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.
За розрахунками аналітиків, у січні 2018 року приготування популярних українських страв вартувало: каструля борщу об’ємом 3,5−4 літра: з м’ясом – 89,03 гривні; без м’яса (пісного) – 18,75 гривні. Дерунів із сметаною, з розрахунку 20 – 25 штук, – 21,92 гривні. Вареників, з розрахунку 35– 40 штук: з сиром – 71,30 гривні; з капустою – 22,53 гривні.
«Таким чином, у першому місяці нового року відбулося зростання вартості приготування популярних українських страв. Найпомітніше упродовж місяця подорожчав борщ пісний – на 7,9%. У абсолютному вимірі за вказаний період зросла вартість борщу з м’ясом − на 3,08 гривні, при темпі росту 3,6%. Після суттєвого подорожчання у попередні місяці дещо сповільнився темп зростання вартості приготування вареників з сиром і склав 100,5% – плюс 37 копійок на страві. Вареники з капустою подорожчали на 4,6% або на 99 копійок, деруни на 3,3% або на 70 копійок», – підрахували експерти.
За даними Економічного дискусійного клубу, зростання вартості приготування страв обумовлювалося суттєвим сезонним підвищенням споживчих цін на овочі, а також збереженням тренду до перманентного подорожчання практично всіх інших інгредієнтів зазначених популярних страв.
«Якщо порівнювати вартість приготування страв із січнем 2017 року, то найвідчутніше упродовж року подорожчав борщ з м’ясом − на 25% («плюс» 17,78 грн.), а найменше − борщ пісний − на 13,5% («плюс» 1,38 гривні). У січні ц. р. найдешевше деруни могли приготувати господині у Тернопільській області, де розрахункова вартість приготування страви згідно із нашим рецептом становила 19,37 гривні. Більш, ніж на 20% дорожчим було приготування дерунів для киян, яке вартувало 23,45 гривні», – додали фахівці.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!