Починаючи з середини серпня, уряд Нової Зеландії вимагатиме, щоб усе неорганічне пшеничне борошно для виробництва хліба, вироблене або продане у країні, було збагачене фолієвою кислотою. Анонсована зміна долучить країну до стандартів борошна в Австралії, Канаді та США, пише World Grain.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Запровадження обов’язкового збагачення борошна для випічки неорганічного хліба забезпечить людям дітородного віку належну підтримку для збільшення споживання фолієвої кислоти, оскільки хліб є основним харчовим продуктом, який їсть більшість населення, — пояснила заступниця директора з охорони здоров’я д-р Гарріетт Карр.
Вона додала, що фолієва кислота природно присутня в багатьох продуктах харчування. Збагачення фолієвою кислотою відновлює те, що було втрачено під час переробки, наприклад борошномелення. Це міжнародно визнаний і безпечний підхід до підтримки розвитку дітей під час вагітності.
Та нагадала, що після того, як збагачення стало обов’язковим в Австралії, дефекти нервової трубки у новонароджених зменшилися на 14% загалом і на 74% — у корінних жінок.
У 2014 році Асоціація пекарів Нової Зеландії погодилася збагачувати від 25% до 50% хліба фолієвою кислотою через Кодекс практики. Правила добровільного збагачення хліба фолієвою кислотою більше не будуть дійсними, коли збагачення стане обов’язковим. Так, пшеничне борошно має містити не менше 2 мг/кг і не більше 3 мг/кг фолієвої кислоти.
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!