Новини / Технології     11 січня 2021 18:05

У ЄС впровадили технологію виробництва біогазу з компосту

Нова технологія дозволяє переробляти компост після вирощування грибів для виробництва біогазу і сухого дигестату, який можна використовувати у якості органічного добрива

У ЄС впровадили технологію виробництва біогазу з компосту, зокрема, вирішит и питання утилізації компосту після вирощування грибів. Про це на своїй сторінці Facebook пише Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Загалом компост для вирощування печериць має кілька складових, зокрема додають солому, кінський або пташиний послід тощо. Потім його поливають водою і ущільнюють – все доволі просто. Та проблема полягає в тому, що потім цей компост потрібно утилізувати, що потребує залучення додаткових коштів.

Втім, вихід знайшли: утилізація компосту відбувається через біогазову установку. Пілотний проєкт запустили в регіоні Ріоха, який відомий здебільшого виноробством. Але насправді Ріоха – це ще й найбільший регіон Іспанії, де вирощуються шампіньйони.

«У 2018 році в рамках європейського проєкту було побудовано біогазову установку, яка якраз і виробляє так званий «шампост» (скомпонували два слова – «шампіньйон» і «компост»). Процес переробки почався у вересні цього року. Потужності – до 100 тис тонн», – пише Алекс Ліссітса.

Технологія виробництва досить проста: на установці потужністю 50 кВт побудовано три контейнери, компост заходить у контейнер для гідролізу, потім очищається від каменів та інших сторонніх домішок, додається рідкий дигестат, далі переходить до іншого контейнеру, де відбувається бродіння, потім отриманий газ відокремлюють, рештки сушать на гранули.

ЧитайтеЯк отримати якісну розсаду полуниці без застосування хімії

Ці гранули використовуються для виробництва натуральних органічних добрив. Їх застосовують для вирощування овочів у теплицях та на відкритому ґрунті, а також інших сільськогосподарських культур.

Європейці протестували добрива у Сербії, де вони показали свою ефективність. Технологія може бути корисною для України, де виробництво печериць зростає з року на рік.

Як повідомляє галузеве інформаційне агентство УМДІС, внаслідок карантину навесні 2020 року попит і ціни на шампіньйони в Україні впали (особливо це було відчутно у квітні). Багато хто з фермерів тоді відмінили заявки на компост, але вже у травні-червні ситуація з цінами кардинально змінилась і вже з липня 2020 року обсяги виробництва почати стрімко зростати.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що зміни клімату призвели до поширення совки на посівах кукурудзи в усьому світі.

Читайте також