На українському ринку сиру настала критична точка.
Згідно з аналізом від «Інфагро», або вітчизняні виробники сиру зможуть утримати свої позиції на ринку збуту, або їх значно витіснить постачальників з Європи.
Експерти вказують, що в березні обсяг імпорту сиру в Україну досяг історичного максимуму. Якщо ця тенденція продовжиться, буде новий розподіл ринку серед учасників.
За останній час споживачі все частіше обирають європейський сир, який, в більшості випадків, вже доступний за більш привабливою ціною, ніж вітчизняний. Це призводить до зростання обсягів польського сиру (і не лише) на полицях магазинів. Ймовірно, це пов’язано з очікуванням подальшого збільшення його поставок в Україну у поточному році.
Різниця у збільшенні обсягів виробництва сиру в Польщі майже рівна загальному обсягу аналогічних сирів, що виробляються в Україні. Це насторожує вітчизняних виробників сиру, зауважують експерти.
Довідка. Останнім часом в українських торгових мережах імпортні сири, зокрема польські, займають суттєву частину полиць. Українські виробники сиру відчувають значний тиск через зростання конкуренції з польськими аналогами. Проте порівнюючи ціни на українські та польські сири, стає очевидним, що останні значно дешевші.
Висока вартість українського сиру обумовлена підвищенням цін на молоко-сировину. Зниження продуктивності корів і скорочення обсягів надоїв на ринку призвели до обмеження пропозиції сирого молока і загострення конкуренції серед переробників, що призвело до підйому цін.
Крім того, на собівартість виробництва молочних продуктів впливає зростання цін на паливо та електроенергію, збільшення витрат на доставку сировини від ферми до молокозаводу і, звісно ж, негативні наслідки обстрілів і диверсій російських окупантів для агропромислового комплексу України.
Аналітики передбачають зростання імпорту польського сиру негайно після розблокування кордонів між Україною та Польщею. За інформацією від 16 січня, польські перевізники, які страйкували на кордоні з Україною, завершили блокування пунктів пропуску “Краківець” та “Рава-Руська”.
Нагадаємо, українські сировари скоро зіштовхнуться зі зростанням конкуренції з польськими сирами на українському ринку.
Велика кількість українських сирів або інших молочних продуктів, які експортуються, йдуть на переробку.
Зростання імпорту польського сиру очікується відразу після розблокування кордонів між Україною та Польщею.
Від 2023 до 2028 року на ринку веганського сиру очікується зростання на $1,32 млрд, за прогнозами консалтингової компанії Technavio.
Приблизно 40% підприємств, що спеціалізуються на виробництві сирого молока, зазнали збитків до початку повномасштабної війни в Україні. В цей момент цей показник зріс до майже 60%.
Частка тіньового ринку молочної продукції в Україні становить близько 20%, а фальсифікованої продукції — майже 10%. Серед негативних наслідків зазначено також шкоду міжнародному діловому та політичному іміджу України, зростання ризиків для здоров’я та життя споживачів, втрату надходжень до бюджетів усіх рівнів.
Виробники свіжих молочних продуктів зазнали впливу зростання цін на молочну сировину, внаслідок чого почали плавно підвищувати ціни на свою продукцію.
Частка тіньового ринку молочної продукції в Україні становить близько 20%, а фальсифікованої продукції — майже 10%. Серед негативних наслідків зазначено також шкоду міжнародному діловому та політичному іміджу України, зростання ризиків для здоров’я та життя споживачів, втрату надходжень до бюджетів усіх рівнів. Для мінімізації фальсифікату на внутрішньому ринку СМПУ напрацювала план заходів з протидії його розповсюдженню.
В Україні протягом січня-листопада 2023 року було вироблено 6,8 мільйона тонн сирого молока, що на 5,8% менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Станом на 1 грудня, поголів’я корів в Україні оцінювалося у 1,3 мільйона голів, що на 6,3% менше, ніж на цю ж дату роком раніше. У агропідприємствах налічувалося 0,38 мільйона голів корів, що на 1,7% менше.
Експорт молочних продуктів з України у вартісній оцінці знизився в 2023 році майже на 30% в порівнянні з 2022 роком, тоді як імпорт збільшився більш як на 15%. Через це торік негативне сальдо експорту-імпорту склало – $77.2 млн, тоді як у попередньому 2022 році показник був позитивним – $28.2 млн.
Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що в грудні 2023 року ціни на молоко-сировину в Україні досягли поточних середньоєвропейських рівнів, що спостерігалося на українському ринку у 2020-2021 роках. Він вказує, що чинна закупівельна ціна відповідає балансу попиту і пропозиції сирого молока, що склалося на внутрішньому ринку. Зараз пропозиція молока-сировини в Україні майже рівна попиту молокопереробних підприємств.
Китай наближається до статусу третього найбільшого виробника молока у світі. Згідно з даними Rabobank, попри високий обсяг виробництва молока — Китай залишається головним імпортером цієї продукції через велику кількість населення та, відповідно, має великий попит на молочні товари, повідомляє DairyNews. Аналітики вказують на значну перспективу подальшого зростання внутрішнього споживання молока на душу населення, яке наразі становить лише третину від середнього світового рівня.
Державна служба забезпечення безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів оглянула свою діяльність протягом 2023 року. Також, за результатами фітосанітарних процедур 2023 року, 528 експортерів можуть експортувати сою, кукурудзу та ячмінь до Китаю. Згідно з повідомленням відомства, минулого року було узгоджено 16 форм двосторонніх ветеринарних сертифікатів на експорт продукції державного ветеринарного контролю та нагляду з України до 11 країн світу.
Маргарита Юзяк