Згідно з даними Міністерства аграрної політики та продовольства, відомо, що за рік аграрії зібрали 10,6 мільйона тонн продукту, а це на 2,3 мільйона тонн (28,7%) більше, ніж минулого року (2020, 8,2 мільйона тонн).
Середня по Україні врожайність цукрових буряків склала 46,9 т/га, що на 6 т/га більше, ніж у 2020 році (40,9 т/га). Найвищий показник врожайності на Львівщині — 55,6 т/га. За валовим виробництвом лідирують Вінниччина — 2,4 млн т, Хмельниччина — 1,5 млн т та Полтавщина — 1,07 млн т.
Зазначається, що експерти пояснюють високі ціни на цукор у 2021 році тим, що минулий сезон був збитковим, оскільки зросли ціни на енергоносії, метал, мішки та інші необхідні матеріали для виробництва. До того ж сезон відзначився несприятливими для врожаю погодними умовами, а посіяно всього було 206 тисяч гектарів. У 2021 році посівна площа збільшилася до 226,6 тисячі гектарів і високій урожайності сприяла погода. Відповідно, зросла продуктивність цукрових буряків.
Довідка. Сезон цукроваріння в Україні офіційно розпочато 21 серпня. Наразі вже працюють 20 заводів. Станом на 22 грудня в Україні виготовлено 1 млн 279,1 тис. тонн цукру та перероблено 9,04 млн тонн цукрових буряків.
Першим запустив роботу ТОВ «Панда» (Селищанський цукровий завод), потім Гайсинський цукровий завод ТОВ «Продовольча компанія «Зоря Поділля», ПрАТ «Червонський цукровик», ТзОВ «Радехівський цукор», ПрАТ «Саливонківський цукровий завод» та ТзОВ «Радехівський цукор» (Хоростківське виробництво).
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!