Новини    04 жовтня 2023 15:22

Ціни на хліб зростуть на 5% уже в жовтні – ВАП


До кінця 2023 року в Україні варто очікувати збільшення цін на хліб і хлібобулочні вироби на 5-10%.

Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) і директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко в коментарі для видання Delo.ua. При цьому подорожчання почнеться вже в жовтні і складе приблизно 5%.

Він наводить галузеву статистику за липень 2023 року, де вказані середні ціни на найбільш популярні хлібобулочні вироби, а саме:

  • Хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 41,9 грн (в Києві – 62,6 грн);
  • Хліб житній, житньо-пшеничний – 36 грн (41,1 грн);
  • Батон (500 г) – 22,4 грн (22,7 грн).

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Головними проблемами українських пекарів є з збереження високих цін на пшеницю 2-го класу, яка використовується для випікання хліба, а також недостатня її кількість на внутрішньому ринку. Наразі вже можна говорити, що до кінця сезону хлібопекарська галузь може недоотримати майже 1 млн тонн пшениці 2-го класу, зазначає Юрій Дученко.

На ціну хліба і хлібобулочних виробів впливатиме здорожчання енергоносіїв і пального через повернення його оподаткування. Крім того, на сьогодні пекарі отримують низькі зарплати, тому можливість їх підвищення є вкрай важливою для збереження кадрового потенціалу хлібопекарської галузі.

Вищеперелічені фактори стануть передумовами для росту цін на хліб та хлібобулочні вироби в межах 5-10% до кінця року, констатував президент ВАП.

Згідно з даними Держстату, з початку року хліб житньо-пшеничний подорожчав на 2,1%, до 35,83 грн в серпні з 35,06 грн в січні, а батон – на 3,1%, до 22,52 грн з 21,83 грн.

Нагадаємо, пекарня “Жицень” випікає у місті Рівному унікальний хліб на заквасках – чорний з чорнилами каракатиці, житній “Гетьман” із чорносливом, дитячий з обдирного борошна та без цукру та безліч іншого.

Новини за темою:  Україна готує масштабну реформу бджільництва: що змінить новий законопроєкт

На Чернігівщині пекарня “ХлібОК” з Мени випікає хліб, створений за старовинними рецептами монахів. Власник пекарні – підприємець Валентин Боженов. Саме його виробництво прогодувало під час окупації Чернігівщини кілька громад.

Українські виробники хліба потребують інструментів для ефективного регулювання недобросовісних торгових практик при взаємодії з мережами ритейлу, оскільки наявні “конфлікти інтересів” у комерційних відносинах негативно впливають на постачальників продукції, кінцевих споживачів, а також державу загалом.

ПрАТ “Концерн Хлібпром”, одне з найбільших підприємств українського ринку хліба, отримало міжнародний сертифікат якості за стандартом IFS Food Standard.

В Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі.

Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.

Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Рівненська ОВА спільно з польським пекарем Яцеком Полєвським мають намір розвивати новий проєкт, що стосуватиметься розвитку сімейних пекарень.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...