На українському ринку зберігається тенденція зростання цін на торішню моркву. Лише за тиждень ціни на цей популярний овоч борщового набору злетіли на 26%.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
За інформацією проєкту, на цей час запаси моркви в українських господарствах фактично вичерпані, в той час, як попит на цю продукцію залишається досить високим.
“За словами ключових гравців ринку, торговельна активність на ринку моркви в Україні збільшилася, що на тлі сезонного скорочення запасів цієї продукції в місцевих господарствах, що призвело до дефіциту якісної моркви на ринку”, – підкреслюють аналітики.
Тому ті фермери, які ще мають у своїх сховищах певні обсяги моркви, отримали можливість і далі підвищувати відпускні ціни на цей коренеплід.
Сьогодні українські фермери готові відвантажувати якісну моркву гуртом по 9-15 грн/кг, що в середньому на 26% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Як зауважують аналітики, рік тому на ринку моркви в Україні відмічалася аналогічна ситуація, але ціни на якісну продукцію були в середньому в 3,4 раза вищими, ніж сьогодні.
Нагадаємо, українські фермери були змушені знижувати відпускні ціни на моркву в умовах зростання пропозиції та невисокого попиту в даному сегменті.
Активізація попиту давали змогу українським фермерам впевнено підвищувати відпускні ціни на моркву.
В уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.
Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.
У Бразилії розробили гібрид моркви, стійкий до хвороб. Гібрид моркви BRS Carmela стійкий до бактеріозів та грибних захворювань та має удвічі вищу врожайність, ніж традиційні сорти – 60 т/га проти 26 т/га. Сорт призначений для літнього вирощування, стійкий до фітофторозу, який викликає комплекс збудників, до складу якого можуть входити два гриби: Alternaria dauci та Cercospora carotae, а також бактерія Xanthomonas hortorum pv. carotaeі.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!