Новий механізм експортних цін поширюватиметься на постачання пшениці, кукурудзи, олії, соєвих бобів, ріпаку та деяких інших сільськогосподарських товарів.
Уряд підготував розрахунки щодо встановлення мінімальних експортних цін на деякі сільськогосподарські товари для збільшення доходів.
Відповідно до нових правил мінімально допустимі експортні ціни розраховуватимуться на основі даних Державної митної служби з урахуванням умов постачання за попередній місяць і з використанням знижки 10%.
«Я не очікую, що це відбудеться раніше серпня», – заявив Соколов на онлайн-зустрічі з аналітиками та трейдерами.
У травні український парламент ухвалив поправки до закону, який запроваджує нові правила, і Соколов заявив, що закон набуде чинності 1 липня.
Посадовець повідомив, що для запуску механізму мінімальних цін ще необхідно ухвалити низку урядових документів, але не назвав точну дату, коли нова процедура почне діяти.
Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкти №10168-2 та 10169-2, якими вносяться зміни до Податкового та Митного кодексів щодо вдосконалення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів. Цими документами визначаються мінімальні експортні ціни на агропродукцію, в першу чергу, на зернові та олійні.
Мінагрополітики очікує, що запровадження законів створить механізми для боротьби з тіньовим експортом зернових та олійних культур. Мінімальні ціни після вступу в дію законів визначатимуться на основі розроблених міністерством методик щомісяця 10 числа.
У травні Україна експортувала 5,5 млн т зернових, що на 2 млн т більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомило Мінагрополітики з посиланням на дані Держмитслужби. За травень Україна експортувала 1,65 млн т пшениці, 0,2 млн т ячменю та 3,7 млн т кукурудзи. Це на 12% менше ще потужнішого показника попереднього місяця, проте перевищує результат травня 2023 року на 2 млн т (зростання в річному вимірі в 1,6 раза).
У червні Мінагрополітики прогнозувало, що у наступному маркетинговому році Україна може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їхньої переробки.
Валерія Пепеля