Про це повідомляє HortiDaily.
Оскільки кількість населення світу невпинно зростає, перед сільським господарством сьогодні стоїть завдання подвоїти виробництво продуктів харчування, водночас зменшуючи затрати ресурсів і пом’якшуючи вплив на навколишнє середовище. Розробити технології для досягнення цієї мети взялися засновники нідерландської компанії SOLHO.
Читайте: Трагедія закарпатських фермерів: шансів врятувати теплиці практично немає
Над створенням системи, що має назву SPRHOUT (Solar Powered Off-grid Horticultural UniT), команда SOLHO працювала з 2016-го, відколи з’ясувалося, що існує попит на поновлювані рішення в садівничому секторі.
За три роки SOLHO втілила свої ідеї в життя, продемонструвавши інноваційну концепцію на прикладі теплиці, де виробляють ківі. Систему встановлено в регіоні Нова Аквітанія на південному заході Франції для теплиці площею 3 га. Вона була успішно введена в експлуатацію протягом одного тижня і зараз працює безпілотно.
Новітня технологія наразі застосовується для вирощування рослин ківі, проте розробники стверджують, що система може бути задіяна для виробництва всіх видів тепличних культур – від овочів до квітів.
Як працює нова система?
- Поруч з теплицями розташовані сонячні батареї.
- За допомогою колекторів сонячна енергія перетворюється в теплову, яка зберігається в накопичувачі теплової енергії.
- За допомогою теплового двигуна перетворення теплова енергія перетворюється в електричну.
- Теплова енергія може також використовуватися безпосередньо для нагрівання або охолодження теплиці – у разі необхідності.
Основні переваги SPRHOUT:
- скорочення викидів CO2 на 75%;
- немає необхідності використання електроенергії або газу;
- система працює в режимі 24/7 завдяки унікальним можливостям зберігання енергії;
- система надає 90% економії порівняно з поточними рішеннями.
У компанії стверджують, що можуть відкрити новий ринок для виробників теплиць, оскільки з такою системою тепличне господарство можна розгорнути в будь-якому місці, навіть там де практично немає інфраструктури.
Розробники відзначають високий потенціал цієї енергосистеми на посушливих територіях, де зростає попит на високотехнологічні теплиці, що вирощуватимуть продукти харчування для місцевого ринку. В регіонах, де існує проблема нестачі води, замість вирощування на відкритому ґрунті, можна впроваджувати захищене виробництво, при цьому можна заощаджувати багато води і водночас отримувати якісніші овочі.
Landlord раніше повідомляв про те, що в нідерландському науково-дослідницькому центрі томат виноградного сорту Merlice вирощують при поєднанні LED і Son-T освітлення. У дослідному проекті поставили за мету до кінця 18-го тижня збору врожаю отримати понад 55 кг помідорів з квадратного метра.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!