В раціоні свиней джерело жиру визначає його доступність та ціна. Проте кожен вид має різний склад жирних кислот, які по-своєму впливають на фізіологію, ріст і розвиток організму. Про це розповів міжнародний експерт по свинарству, технічний директор «АгроВет Атлантик» Пітер Ян Маас.
«У природному середовищі свині самі вибирають собі корм, і їх вибір повністю залежить від потреб організму. У господарствах же тварини споживають те, що передбачено раціоном. Яким він буде, і якого результаті вдасться досягнути, залежить від технологів», – зазначив Маас на Міжнародному дні свиноферми.
Окремі жирні кислоти, такі як омега-6 і омега-3, прямо впливають на репродуктивні властивості та імунітет тварини.
Омега-6 багато міститься в соняшниковій і соєвій олії. А от омега-3 жирні кислоти є тільки в деяких рослинних жирах, наприклад, в льняному маслі. І то лише одна – лінолева. Ще два важливі омега-3 жирні кислоти містяться виключно у риб’ячому жирі. А найліпше співвідношення омега-6 і омега-3 – у лососевому.
«Його використання необхідно при виробництві кормів для свиней. Це покращує відтворні якості тварин, імунітет, якість приплоду і виживання поросят», – зазначає Маас.
Зокрема, вживання лососевого жиру допомагає отримувати додатково 0,5-1 поросят при відлученні, повідомляє «АгроВет Атлантик».
Лишається питання доступності такої кормової добавки. Проте прогрес не стоїть на місці. Нині учені перейшли до польових випробувань рижію, модифікованого гемами морських мікроорганізмів. Рівень жирних кислот у рослині відповідає риб’ячому жиру.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!