Дрібні агровиробники все частіше об’єднуються в кооперативи для спільної обробки землі та більш вигідного продажу своєї продукції. Так, в селі Підгірці, Львівської області зареєстровано новий сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь», челни якого цього року зібрали понад 800 кг якісної квасолі. Про це йдеться в повідомленні Львівської обласної державної адміністрації.
Створення кооперативу стало результатом проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області», який відбувся за підтримки Посольства Франції в Україні та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Саме завдяки проекту члени кооперативу змогли реалізувати квасолю за ціною вище в 2,5 рази ніж до об’єднання.
Сільський голова Підгірців Мар’ян Берник розповів, що спільно з Департаментом агропромислового розвитку Львівської області, що підтримує проект, обговорюється створення на базі кооперативу приміщень для зберігання врожаю. У подальших планах — реєстрація власної торгової марки квасолі «Яська».
«Львівська область має великий потенціал щодо розвитку традиційної продукції. Необхідно донести та пояснити виробникам важливість підтримки традиційних продуктів харчування для збільшення їх доданої вартості», ‒ підкреслює, в свою чергу, радник з питань сільського господарства посольства Франції в Україні Ніколя Перен.
У Підгірцях мешкає близько 900 жителів, які вирощували квасолю з діда-прадіда. У селі є такі особливості ландашафту, які сприяють саме культивуванню квасолі. Традиційно вирощується сорт «Яська», квасолини якого великі за розміром, та гарно смакують відвідувачам місцевих ресторанів та кафе.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!