Новини    05 квітня 2024 19:19

Щорічно у світі утворюється 132 кілограми харчових відходів на душу населення: хто смітить найбільше


У 2022 році було утворено 1,05 млрд тонн харчових відходів (включно з неїстівними частинами), що становить 132 кілограми на душу населення та майже ⅕ частину всієї їжі, доступної споживачам.

Про це повідомляє HortoInfo з посиланням на звіт Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP).

“Харчові відходи – це глобальна трагедія. Мільйони людей сьогодні голодуватимуть через харчові відходи по всьому світу”, – заявила виконавчий директор UNEP Інгер Андерсен у цю середу під час презентації звіту.

60% харчових відходів (631 млн тонн) надходить з домогосподарств, 28% – від громадського харчування та 12% – від роздрібної торгівлі.

Своєю чергою, харчові відходи генерують від 8% до 10% глобальних викидів парникових газів, що майже в п’ять разів більше, ніж загальні викиди авіаційного сектора.

Нагадаємо, щорічно у світі виробляється понад 400 мільйонів тонн пластику, третина якого використовується лише один раз. Щодня в океани, річки та озера скидають пластик об’ємом у 2000 сміттєвозів, нагадав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

З 1 липня 2023 року набули чинності положення нового указу, що забороняє продаж у Франції неперероблених фруктів і овочів у пластиковій упаковці. Цей новий указ було опубліковано в Journal Officiel 21 червня, через шість місяців після того, як перший законопроєкт було скасовано Conseil d’Etat (Державною радою).

Близько 83% англійських річок містять докази високого забруднення, спричиненого стічними водами та сільськогосподарськими відходами, згідно з найбільшим громадським науковим проектом тестування води, який коли-небудь проводився у Великій Британії.

Японська хімічна компанія Air Water Inc. працює над створенням рідкого біометану з коров’ячих відходів для використання як ракетного палива. Паливо буде завантажене в ракету, яку створив космічний стартап Interstellar Technologies Inc., що базується на острові Хоккайдо.

Новини за темою:  МХП збільшує європейські продажі курятини: наскільки виріс експорт у 2025 році

Британський стартап Supplant навчився виготовляти їжу із відходів, зокрема, цукор, макарони, печиво та шоколад. Засновник Том Сіммонс провів чотири роки як науковий дослідник та біохімік, розробляючи у Кембридзькому університеті альтернативний цукор та клітковину.

Валерія Пепеля

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...