У 2022 році було утворено 1,05 млрд тонн харчових відходів (включно з неїстівними частинами), що становить 132 кілограми на душу населення та майже ⅕ частину всієї їжі, доступної споживачам.
Про це повідомляє HortoInfo з посиланням на звіт Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP).
“Харчові відходи – це глобальна трагедія. Мільйони людей сьогодні голодуватимуть через харчові відходи по всьому світу”, – заявила виконавчий директор UNEP Інгер Андерсен у цю середу під час презентації звіту.
60% харчових відходів (631 млн тонн) надходить з домогосподарств, 28% – від громадського харчування та 12% – від роздрібної торгівлі.
Своєю чергою, харчові відходи генерують від 8% до 10% глобальних викидів парникових газів, що майже в п’ять разів більше, ніж загальні викиди авіаційного сектора.
Нагадаємо, щорічно у світі виробляється понад 400 мільйонів тонн пластику, третина якого використовується лише один раз. Щодня в океани, річки та озера скидають пластик об’ємом у 2000 сміттєвозів, нагадав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.
З 1 липня 2023 року набули чинності положення нового указу, що забороняє продаж у Франції неперероблених фруктів і овочів у пластиковій упаковці. Цей новий указ було опубліковано в Journal Officiel 21 червня, через шість місяців після того, як перший законопроєкт було скасовано Conseil d’Etat (Державною радою).
Близько 83% англійських річок містять докази високого забруднення, спричиненого стічними водами та сільськогосподарськими відходами, згідно з найбільшим громадським науковим проектом тестування води, який коли-небудь проводився у Великій Британії.
Японська хімічна компанія Air Water Inc. працює над створенням рідкого біометану з коров’ячих відходів для використання як ракетного палива. Паливо буде завантажене в ракету, яку створив космічний стартап Interstellar Technologies Inc., що базується на острові Хоккайдо.
Британський стартап Supplant навчився виготовляти їжу із відходів, зокрема, цукор, макарони, печиво та шоколад. Засновник Том Сіммонс провів чотири роки як науковий дослідник та біохімік, розробляючи у Кембридзькому університеті альтернативний цукор та клітковину.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!