Посилені екологічні вимоги, експортні обмеження, африканська чума свиней (АЧС), а також суспільний опір вплинуть на зменшення виробництва свинини в Європейському Союзі, як це передбачено в Прогнозі аграрного розвитку ЄС на 2023-2035 роки.
Очікується, що до 2035 року виробництво свинини в ЄС зменшиться на 0,9% щорічно, що становить майже 2 мільйони тонн у порівнянні з рівнями 2021-2023 років.
Також передбачається, що споживання свинини на душу населення в ЄС зменшиться на 0,7% на рік, досягнувши 29,7 кг до 2035 року, що на 7% менше порівняно з вже низькими показниками 2021-2023 років.
За прогнозами експертів, виробництво у Китаї, Філіппінах та В’єтнамі відновиться швидше, ніж очікувалося, що призведе до зменшення світового попиту на імпорт, попри можливість нових спалахів АЧС. Однак, можливе збільшення попиту на імпортовану свинину у США, Австралії, країнах Африки на південь від Сахари, деяких азійських регіонах та сусідніх європейських країнах.
Протягом наступного десятиліття Велика Британія може стати основним напрямком експорту свинини з ЄС.
Загалом, ці фактори призведуть до зниження експорту в найближчі роки, після чого він стабілізується на трохи нижчому рівні до 2035 року, скоротившись на 620 тисяч тонн у порівнянні з періодом 2021-2023 років.
Нагадаємо, на міжнародній конференції, організованій ФАО, виникли сумніви щодо ефективності вакцин проти африканської чуми свиней (АЧС), як повідомляє асоціація “Свинарі України”.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!