Новини    08 серпня 2023 20:54

Шануючи традиції: на Закарпатті варять сири, загортаючи у кропиву

Засновниця сироварні Наталія Ковач свій перший сир – камамбер – зварила у звичайній каструлі. Проте розуміла, що для цього процесу необхідно мати спеціальне обладнання, тож придбала професійну сироварню на 42 літри.

На Закарпатті фермерське господарство “Мамин сир” створює крафтовий камамбер та сири, витримані у червоному вині, інформує newfood.

Засновниця сироварні Наталія Ковач свій перший сир – камамбер – зварила у звичайній каструлі. Але розуміла, що для цього процесу необхідно мати спеціальне обладнання, тож придбала професійну сироварню на 42 літри.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Коли розпакувала новий агрегат, то дивилася на нього, як на космічний корабель. Але допомогли розібратися цікавість та наполегливість, – пояснила вона.

Ковач планує розширити свої знання, тож постійно навчається, а в середині серпня планує їхати на стажування у Норвегію.

Розповідає, що у давні часи, коли не існувало холодильників, кропива слугувала для кращого збереження сиру, м’яса та риби.

Завдяки листю кропиви на сиру з’являється їстівний шар плісняви та унікальний відтінок смаку, який нагадує ліс. Ми дали йому нашу закарпатську назву — “вуйош”, тому що ми “одягаємо” його кропиву, як наші горяни у цей вовняний верхній одяг, – ділиться Ковач.

До речі, сир, який раніше називали “російським”, це насправді італійський тільзитер.

Він є у нашому магазині, тому що універсальний та впізнаваний, придатний і на сирну тарілку, і на піцу, – додала засновниця сироварні.

Нагадаємо, Help – Hilfe zur Selbsthilfe запустила програму грантів на підтримку мікробізнесу. Заявку на грант можуть подати підприємці з-поміж ВПО, які переїхали до Києва та Київської області, а також підприємці з Києва та Київської, Житомирської та Чернігівської областей, які постраждали від військової агресії.

Дрібних виробників Київщини об’єднають в електронному каталозі крафтовиків, аби підтримати розвиток та стимулювати аграрний і ремісничий сектор.

На сироварні міста Перечин виготовляють крафтовий різнокольоровий сир: червоний, жовтий, синій, зелений, і навіть – чорний по 800 грн за голову. Такий колір надає чорнило каракатиці, яку купують за кордоном.

Новини за темою:  Кабмін розширив грантову підтримку для бізнесу в прифронтових регіонах: тепер до 500 тисяч гривень

Як раніше повідомляв Landlord, на Тернопольщині економіст став сироваром і розводить кіз.

Нещодавно на Сумщині відкрилася нова Андріївська сироварня. Наразі власники працюють над розширенням виробництва та створенням нових робочих місць.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...