У НБУ підрахували, що середній чек українців у магазинах за рік зменшився на 5,2% — до 327 грн.
Окрім цього, майже на 10% зменшився розмір переказу на банківські картки — у першому кварталі 2024 року українці переказували в середньому по 1931 грн.
Водночас збільшилися онлайн-операції. Зокрема 2024 року на оплату товарів та послуг в інтернеті жителі України витрачали по 541 грн за раз, тоді як у 2023-му — 460 грн.
У другому півріччі 2023 року в Україні відзначено значний ріст виторгу закладів громадського харчування порівняно із попереднім роком. За результатами дослідження, проведеного компанією Poster на вибірці з 5 тис. закладів, виявлено, що загальний виторг збільшився на 30%, відвідуваність зросла на 10%, а середній чек збільшився на 18%.
Найбільше зростання виторгу відзначено у ресторанному сегменті, де показник зріс на 37%. Середній чек у ресторанах підвищився на 23%, досягнувши 625 гривень, а відвідуваність збільшилася на 11%.
Також варто відзначити добрий показник кав’ярень, де виторг збільшився на 31%, середній чек піднявся на 20%, а відвідуваність зросла на 9%. Сегмент кафе відзначився зростанням виторгу на 26%, при збільшенні середнього чека на 17% та відвідуваності на 7%.
Бари зафіксували зростання виторгу на 28%, з підвищенням середнього чека на 12% та відвідуваності на 15%. Пекарні відзначилися зростанням виторгу на 22%, при збільшенні середнього чека на 17%, але лише на 5% відбулося збільшення відвідуваності.
Сегмент фастфуду продемонстрував зростання виторгу на 27%, середній чек збільшився на 21%, але відвідуваність зросла лише на 5%. Кальянні показали ріст виторгу на 28%, при збільшенні середнього чека на 18% та відвідуваності на 9%.
Згідно з опитуванням, 44% рестораторів стверджують, що показники роботи їх закладів у 2023 році виправдали їх очікування, тоді як 40% висловлюють протилежну думку. 16% відзначили, що результати перевищили очікування.
У той час як понад третина рестораторів стикалася зі зниженням рентабельності бізнесу, чверть повідомила про збільшення цього показника, а решта стверджує, що він залишився на попередньому рівні. Найскладніше було рестораторам утримувати команди, утримувати ціни на страви, знаходити мотивацію для роботи та розв’язувати проблеми, пов’язані зі зміною цільової аудиторії, комунальними послугами, корупцією, низькими продажами та зміною покупців.
Більшість рестораторів зуміли зберегти свої команди, і лише 30% намагалися залучити нових працівників у 2023 році.
Нагадаємо, станом на грудень 2023 року найвища ціна еспресо в Україні — на Одещині (36 грн). На другому місці — Донеччина (35 грн). На третьому — Харківщина (32 грн).
В Україні з 1 січня стартував новий етап земельної реформи, згідно з яким ліміти на продаж сільськогосподарських земель збільшилися зі 100 до 10 тис. га. Малий та середній агробізнес опинився під загрозою, а разом з ним функціонування сільських територій.
Ситуація на ринку садової суниці в Україні цього тижня зазнала значних змін.
Міністерство сільського господарства та меліорації Єгипту нещодавно оголосило про появу двох нових напрямків експорту для вітчизняних виробників. Марокканське національне управління з безпеки харчових продуктів санкціонувало імпорт єгипетської картоплі, в той час, як єгипетські чиновники відкоригували протоколи експорту свіжої полуниці.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!