Новини / Кейси     05 грудня 2019 10:41

Секрети в’ялених помідорів: італійський делікатес опанували на Херсонщині

Покуштувавши італійський делікатес, підприємці Андрій Бігленко та Дмитро Моцак почали й собі експерименти з помідорами. Спочатку в’ялили їх на кухні, потім створили крафтове виробництво.

Про оригінальний та майже екзотичний делікатес зі звичайних помідорів та його творців розповідає видання #ШОТАМ.

Від звичайної кухні до бренду

Двоє шкільних друзів Андрій Бігленко та Дмитро Моцак у 2015 році заснували свій бренд «Українські в’ялені помідори», зараз у лінійці вже 5 смаків продукту і три види паштет-соусу із в’яленими помідорами (гострий та лагідний).

Підприємці пишаються тим, що їхній продукт повністю натуральний. У виробництві в’ялених помідорів не використовуються ні стабілізатори, ні консерванти, ні оцет – лише самі томати, сіль, часник, олія та спеції.

На створення власного українського делікатесу бізнес-партнерів надихнули італійські в’ялені помідори. Мабутні підприємці зрозуміли, що в Україні ніша вільна – і почали свої гастрономічні експерименти зі звичайної кухні.

«Спочатку мій товариш спробував зів’ялити томати в себе на кухні. Потім ми вчилися, робили, дивилися, як це роблять італійці» – розповів Андрій Бігленко.

Після удалих експериментів підприємці  налагодили власне крафтове виробництво. І смаки в’ялених помідорів оцінили гурмани. Підприємці співпрацювали з мережею ресторанів Salateira, Il Molino, Okko. Для деяких з них навіть розробили спеціальну рецептуру. Зараз розповсюджують продукції через магазини для веганів,  а також домовляються з мережами «Сільпо» та «Ашан».

100 гривень за маленьку баночку

«Ми не просто в’ялимо помідори, ми граємо з їх смаком», – говорять творці «Українських в’ялених помідорів».

Коштує 275 грам продукту 100 гривень. Уся справа в тім, що на таку баночку йде від 1 до 2 кг свіжих томатів.

Дмитро Моцак розповів, як виготовляють делікатний продукт. Процес сушки (дегідрації) займає не один день і вимагає ретельного контролю температури. Використовується спеціальне обладнання. На виготовлення партії в’ялених томатів часом йде кілька днів. Із сировиною на степових просторах Херсонщини, де традиційно вирощують помідори, наразі проблем немає.

Підприємці поділилися секретами смаків. Усе залежить від спецій. У «Класичний смак» додають базилік, орегано, часник і соняшникову та оливкову олії. Також виготовляють «Пікантний смак», «Оригінальний», «Пекучі помідори» та інші.

«Я сам дуже люблю в’ялені помідори. Вони ідеально підходять до піци, стейків, під вино. Як на мене, – це ідеальний продукт до м’яса. В Італії, наприклад, роблять паніні, додають в різні види пасти», – каже Дмитро Моцак.

Читайте: Чорна ікра зі Львівщини: кейс Карпатського водограю

Підприємці отримують задоволення від роботи та планують розширювати бізнес.

Як повідомляв раніше Landlord, на Львівщині фермери пропонують скуштувати вужів та полозів, яких спеціально вирощують.

Читайте також