Рослинництво

В Україні критично мало пшениці першого класу: лише 1% від урожаю

Згідно з даними врожаю-2024, якість пшениці в Україні залишається на критично низькому рівні. Частка пшениці першого класу становить лише 1%, другого класу — 7,4%, третього — 18,6%, четвертого — 56,3%, а нестандартної — 16,7%. Для продовольчих цілей без додаткової обробки придатні лише 27% пшениці, що лише трохи перевищує показник 2023 року (25,3%).

Про це йдеться у матеріалі «Якість зерна — чи куплять пшеницю, сою і кукурудзу з України?».

Менеджер ІП «СЖС Україна» Олег Оніщенко зазначив, що ситуація з якістю пшениці в країні погіршується щороку. Якщо у 2020 році частка пшениці першого класу становила 10,1%, то у 2021 році — 3%, у 2022 році — 1%, а у 2023 році вона зникла зовсім.

«Фермери відмовляються вирощувати високобілкову пшеницю, оскільки це економічно невигідно. Різниця у ціні між низькоякісною та високобілковою пшеницею невелика, тоді як витрати на вирощування значно вищі», — пояснив Оніщенко.

Низька якість пшениці безпосередньо впливає на якість хлібобулочних виробів. Для вирішення цієї проблеми експерт пропонує запровадити ф’ючерсні контракти та внутрішні стандарти для борошномельної промисловості, щоб зацікавити фермерів у вирощуванні пшениці високої якості.

Без системних змін ситуація лише погіршуватиметься, що може призвести до подальшого скорочення частки продовольчої пшениці на ринку.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку