Дослідники Техаського Центру вдосконалення овочів і фруктів A&M за фінансування Міністерства сільського господарства США вивели 2 нових гібриди дині — Supermelon і Flavorific, що мають глибші кореневі системи були для боротьби з посухою шляхом добування більше води з ґрунту.
Про це повідомляється в матеріалах дослідження, опублікованого на ResearchGate.
Мета цих селекційних зусиль полягала в тому, щоб поєднати ознаки, які оптимізують стійкість до хвороб і врожайність, а також підвищити параметри привабливості для роздрібної торгівлі та смакові якості. Це було досягнуто шляхом відбору здорових рослин і сильних кореневих систем у середовищах, схильних до хвороб.
Перші звіти досить позитивні: дині солодкі з щільним м’якушем.
Нагадаємо, вчені державного науково-дослідного інституту Нової Зеландії Plant and Food Research культивують рослинні клітини для вирощування фруктів без дерев, виноградної лози чи кущів. Випробування розпочалися з клітин чорниці, яблук, вишні, фейхоа, персиків, нектаринів і винограду.
Читайте також: Американські селекціонери вивели новий сорт авокадо
На Львівщині на дослідній ділянці садівника Любомира Стельмащука росте більш як 100 сортів персика – українських, американських, канадських, французьких, іспанських та італійських сортів.
Українські садівники-випробувачі адаптували персик Хасанський клон Железова сибірської селекції у Сумській та Харківській області, також ним зацікавились у Волинській області. Серед переваг хасанського персика також те, що його можна вирощувати з кісточки без щеплення, він не вимагає обробок отрутохімікатами та абсолютно не потребує обрізування.
Вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!