Новини / Рослинництво     22 березня 2024 12:17

Рада ухвалила законопроєкт, який спрощує вирощування ГМ-сортів бавовнику


Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт, який спрощує вирощування бавовнику, зокрема ГМ-сортів.

Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Так, проєктом закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні” (№10427-1) передбачається спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, встановивши можливість на період воєнного стану та протягом трьох років з дня його завершення або скасування:

  • спрощеної процедури державної реєстрації сортів та/або державної реєстрації прав на сорти бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи;
  • введення в обіг насіння сортів бавовнику та його використання без проведення сертифікації насіннєвого матеріалу;
  • при ввезенні на митну територію України, дослідженнях, державній апробації (випробуваннях), промисловому виробництві та введенні в обіг генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої із його застосуванням, не вимагаються державна реєстрація ГМО та дозволи, передбачені цим законом.

“Галузь потребує кардинальної дерегуляції та спрощення обігу бавовнику з метою забезпечення потреб вітчизняної промисловості, передусім на період воєнного стану та трьох років з дня його завершення або скасування”, — говориться у пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, в Україні вивели два сорти бавовнику, один — для неполивних умов. Успішному впровадженню бавовництва в агропромислове виробництво південного регіону сприятиме використання нових скоростиглих сортів, створених в Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН: для неполивних умов — сорт бавовнику Підозерський 4, для умов зрошення — Дніпровський 5.

Нині в Україні слово “бавовна”, і квіти бавовни мають особливе значення. Науковці вважають, що ця рослинна культура має великий потенціал як окрема сільгоспкультура.

Бавовник — це культура з практично безвідходним виробництвом. Після джинування сирцю отримуємо волокно, вихід якого становить 37-38%. Більша частина врожаю складається з насіння (вихід — 60%), яке має великий вміст олії та білка.

Новини за темою:  3 258 га конопель вже зареєстровано: як працює нова система 'єКоноплі' в Україні

Під час перероблення цієї продукції отримується продовольча екологічно чиста та технічна олія (29% від маси насіння), високоякісна макуха для тваринництва (вихід — 77-78% із вмістом 1,7-1,8 кормових одиниць), що забезпечує додатковий прибуток для товаровиробників (40-60% від вартості волокна).

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також