Новини / Технології     30 березня 2019 11:12

Робот зрізає огірки гарячим лезом: нова розробка для овочівників

Нідерландська компанія Beltech готує запустити у виробництво робота для збирання огірків у теплицях. Крім швидкості роботи, його ключовою перевагою є запобігання розвитку інфекцій і цвілі на рослинах, оскільки збір урожаю відбувається за допомогою нагрітого леза.

Про це повідомляє HortiDaily.

В умовах браку й подорожчання робочої сили в сільському господарстві штучний інтелект може бути рішенням, яке дозволить зробити підприємство ефективнішим.

Кілька років тому нідерландська компанія з Ейндговена та частина компанії One of A Kind Technologies розпочали розробляти робота для збирання огірків. Цей проект не вдалося реалізувати через зміни з боку замовника, проте дослідники Beltech не полишили ідею.

Читайте: Колишній індійський агробізнесмен став найщедрішим мільярдером за межами США

Робота створили, зараз його вдосконалюють і планують продати розробку приблизно через 2 роки. Наразі компанія Beltech шукає партнерів, які допоможуть із фінансуванням проекту.

Тепличному підприємству під час піку збору врожаю огірків потрібно 120 працівників, щоб обробити площу 10 га, – роз’яснює Річард Віаль (Richard Vialle), співзасновник One of A Kind Technologies. Пропонований компанією робот не лише мінімізує затрати робочої сили, а й має інші, не менш важливі переваги: ризик розвитку вірусів і цвілі, які переносяться в теплицях з робітниками, при застосуванні  штучного інтелекту стає кардинально меншим. Завдяки цьому потрібно менше пестицидів.

 «Це означає, що витрати знижуються, виробництво стає більш стійким, а прибуток на квадратний метр зростає», – підкреслює Річард Віаль.

За даними, отриманими в теплиці за допомогою камер і датчиків робота, виробники можуть робити прогнози щодо урожаю. Датчики здійснюють 3D-сканування рослин, тож виробник отримує чітку візуалізацію стану пагонів, листя і самих плодів. Розроблений робот зрізає огірки зі стебла за допомогою гарячого леза, щоб запобігти інфекції.

Створений прототип робота здатний до самонавчання. Це означає, що чим більше робот збирає огірки, тим краще він це робить. Розроблена модель функціонує щодня, починаючи з червня 2018 р. У короткостроковій перспективі програмне забезпечення буде оновлено новим алгоритмом. За словами розробників, наступний крок для робота – це сортування огірків на високому рівні.

Landlord раніше повідомляв про те, що нідерландський виробник огірків J. і P. Crienen запровадив на своєму підприємстві автоматизоване пакування продукції. Спеціально під потреби компанії було розроблено робота, який безперебійно працює вже близько півроку. Упаковка 4 тис. огірків за годину стала реальністю.

Технології        23 серпня 2019 12:42

Висока прибутковість для малого фермерства: 5 переваг вирощування винограду в теплицях

Вирощування винограду в закритому ґрунті – найоптимальніший варіант для малих фермерів. Це дає змогу максимально ефективно використовувати невеликі площі землі й забезпечує високу прибутковість бізнесу.

Про це повідомляє Seeds.

На міжнародній конференції «Тепличний бізнес України-2019», яка пройшла 22 серпня в Дніпрі, Євгенія Нікітюк із господарства Аврора розповіла про переваги вирощування винограду в теплицях:

  • висока якість ягід винограду;
  • отримання урожаю в більш ранні терміни (із середини липня);
  • можливість вирощування в міжряддях винограду інших ранньостиглих культур;
  • отримання стабільного урожаю (захищеність урожаю від граду, надмірних опадів, заморозків, шкідників);
  • зменшення кількості хімічних обробок.

«Якщо брати малих фермерів, у яких 2-3 гектари землі, вирощування винограду в закритому ґрунті є найоптимальнішим варіантом – максимально ефективне використання невеликих земельних ділянок при високій прибутковості виробництва винограду», – відзначила Євгенія Нікітюк.

Читайте: 10 тонн винограду: завдяки об’єднанню 8 фермерів швидко реалізували урожай

Фахівець розповіла, що в ТОВ Аврора вирощують виноград у неопалюваних теплицях з 2012 р. Співробітники господарства задоволені роботою в захищеному ґрунті, кажуть, що так комфортніше працювати в зимово-весняні періоди.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Україні сьогодні спостерігається перевиробництво винограду, що призводить до низьких цін на продукцію. В такій ситуації рентабельність виноградного бізнесу падає, багато фермерів старшого покоління бідкається, що доведеться викорчовувати виноградні плантації, а це гектари насаджень.

 

Поділися

Технології        20 серпня 2019 09:23

Робот збирає малину 20 годин на добу: вчені скеровують штучний інтелект на допомогу ягідникам

У Норвегії міжнародна група дослідників працює над створенням робота для збирання малини. Поки що технологія потребує суттєвого доопрацювання, проте вчені розраховують запустити в дію першу серію роботів уже через 2 роки.

Про це повідомляє EastFruit.

Експерт робототехніки Мартин Столен 3 роки тому створив у США компанію Fieldwork Robotics і отримав від британців близько 1 млн євро субсидії для розроблення агророботів. Зараз він у співпраці з групою дослідників з Вищої школи Вестланда HVL (Høyskolen på Vestlandet) організовує відділення цієї компанії в Норвегії.

Читайте: 1 тис. гривень за кілограм: як вирощують австралійських раків в Україні

Група вже розробила робота на платформі, котрий може рухатися вздовж рядів кущів малини і збирати ягоди. Маніпулятори для збору ягід розташовані на штанзі на різній висоті. Зазвичай у подібних машинах для розпізнавання овочів і фруктів застосовують 3D-камери, але для цієї функції підходить звичайна оптична камера, оскільки червоні ягоди легко відрізняються від зеленого листя і коричневих пагонів.

Коли робот виявляє стиглу ягоду, маніпулятор переміщається на відповідну позицію, яка може розташовуватися на відстані 2–8 см від ягоди. За допомогою додаткової камери на самому маніпуляторі робот акуратно знімає ягоду і кладе її в ящик.

Недоліки технології, які потребують доопрацювання:

  • процес вимагає певного часу: тоді як людина може зірвати ягоду за кілька секунд, робот це робить майже за 15 с;
  • поки що після проходу робота необхідно ще кілька людей, щоб зібрати пропущені їм ягоди.

Але є суттєві переваги:

  • на платформі розташовані 4 маніпулятори, які досягають більшої висоти, ніж людська рука;
  • робот може працювати 20 годин на добу;
  • у повністю роботизованому господарстві один оператор може контролювати роботу 10 роботів.

Мартин Столен відзначив, що для того, щоб застосування технології стало рентабельним, йому потрібно ще 2 роки для остаточного її доопрацювання.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Кембриджі створили агроробота, який збирає салат айсберг. 

Поділися

Технології        15 серпня 2019 17:27

Виробництво енергії з твердих залишків оливок: інновації в албанській теплиці

Три врожаї на рік замість двох – албанський фермер розповів про переваги, які дає його бізнесу нова біоустановка, що виробляє енергію з твердих залишків оливок. З дешевшим і надійнішим паливом для обігріву теплиці рослини зараз ростуть удвічі швидше, ніж раніше, і врожайність збільшилася на 40%.

Про це повідомляє HortiDaily.

Албанський виробник тепличних овочів Kleant Nezha, що веде господарство у м. Люшня, південно-центральна Албанія, зрозумів на власному досвіді, яку користь приносить бізнесу впровадження біоенергетичних технологій.

Читайте: Землі загрожує повне зникнення бджіл до 2119 року: 5 вражаючих фактів

Після заміни двох застарілих дизельних котлів на сучасні, які працюють на біомасі, його рослини ростуть набагато швидше. Крім того, фермер відчув велику економію. У той час як старі котли працювали на дизелі – викопному паливі, нові котли на біомасі нагрівають теплиці, спалюючи висушені тверді залишки оливок, отримані після віджимання олії.

Kleant Nezha щасливий від переваг, які нове паливо приносить його бізнесу.

  • Оливка набагато дешевша, ніж дизельне паливо: її купують у сусідніх виробників оливкової олії за ціною 100 євро за тонну. Для обігріву теплиці Kleant Nezha потрібно 20 тонн на рік. Ціна також стабільніша, ніж ціна на дизель, і це дозволяє фермеру прогнозувати витрати заздалегідь.
  • З дешевшим і надійнішим паливом для обігріву теплиці рослини зараз ростуть удвічі швидше, ніж раніше, і врожайність збільшилася на 40%.
  • Як додатковий бонус, завдяки котлам на біомасі, Kleant Nezha тепер матиме три врожаї на рік замість двох.

Свій урожай фермер експортує до Німеччини вантажними автомобілями. Овочі надходять туди свіжими, і оскільки його продукція органічна, Kleant Nezha може продати її за вищу ціну. У довгострокових планах господаря – встановлення більшої кількості котлів на біомасі в семи інших теплицях.

Нові котли недешеві – загальною вартістю близько 75 тис. євро. Фермер зміг їх придбати лише завдяки гранту від Організації ООН з промислового розвитку (UNIDO) у партнерстві з Глобальним екологічним фондом.

Грантодавці очікують, що застосування біомаси в агросекторі не тільки зменшить викиди парникових газів унаслідок заміни викопного палива, а й підвищить конкурентоспроможність країни та створить нові робочі місця.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.

Поділися

LOL        05 серпня 2019 10:47

Гігантський огірок виріс на Запоріжжі ФОТО

Мешканка Пологів поклала чоловічий шльопанець поруч з огірком-велетнем, аби її друзі оцінили масштаби

Світлину величезного огірка на своїй сторінці у соцмережах опублікувала 54-річна жителька міста Пологи Запорізької області Галина Сторчак. На перший погляд може здатися, що це кабачок, але ні. Це – огірок-гігант.

Читайте: Чому 130-сантиметровий огірок не потрапив до Книги Рекордів Гіннеса

Чоловічий шльопанець, розмір якого, на жаль, невідомий, і який Галина поклала для порівняння поряд з овочем, виявився меншим.

Як раніше повідомляв Landlord, на канадській фермі вирощують унікальний міні-сорт «алюмінієвих огірків».

Поділися

Технології        29 липня 2019 08:33

У Кембриджі створили агроробота, який збирає салат айсберг  ВІДЕО

У Кембриджському університеті (Велика Британія) створили агроробота Vegebot, який на основі штучного інтелекту може визначати ступінь дозрівання салату айсберг і зрізати стиглі качани, не залишаючи зайвого листя.

Про це повідомляє Delo.

Збирання таких культур, як салат айсберг, до сьогодні все ще не підлягало автоматизації, вимагаючи ретельної людської праці. І ось інженерам із Кембриджського університету вдалося навчити машину – на зображеннях культури, а також на реальних зразках у лабораторних умовах – ідентифікувати дозрілі плоди і збирати їх.

Читайте: Одне з найбільш забруднених пластиком місць у світі: фото Філіппін, що шокує

За словами розробників, при тестуванні робота-фермера отримано «вражаючі результати ідентифікації з частотою успішної локалізації 91%».

Поки що Vegebot працює не так швидко й ефективно, як людина: на встановлення ступеня зрілості салату йому потрібно 32 секунди. Проте штучний інтелект здатний до навчання, і надалі такі технології допомагатимуть вирішувати проблему дефіциту робочої сили в агро.

Landlord раніше повідомляв про те, що у Східному Китаї запустили агроробота з підтримкою 5G.

Поділися
Показати ще