В минулому сезоні українці з’їли імпортних фруктів більше, ніж місцевих яблук, – повідомляє портал «Інфо-Шувар» з посиланням на дані Державної служби статистики України. Експерти кажуть, що збільшенню обсягу імпорту сприяє не тільки відносна стабільність національної валюти, українці стали більше подорожувати і це впливає на їх смакові вподобання.
Лідером за обсягами імпорту серед фруктів лишається банан, його частка в структурі споживання імпортних фруктів становить 40%. Банан також демонструє найбільші темпи зростання імпорту серед інших традиційних імпортних фруктів, за останні три сезони обсяги його імпорту зросли більш, ніж на 60% до 250 тис. тонн.
На другому місці за темпами зростання імпорту лишається грейпфрут, в минулому сезоні Україна імпортувала понад 17 тис. тонн цих фруктів і це на 26% більше, ніж рік тому. Мандарини посідають друге місце в рейтингу імпортних фруктів за обсягом, їх споживання за останні три сезони збільшилось на 20% до 140 тис. тонн. Лимонів в минулому сезоні Україна імпортувала близько 46 тис. тонн і за останні три роки цей обсяг збільшився на 15%. Найбільш повільними темпами зростає імпорт апельсинів, за три сезони він збільшився лише на 5% до 70 тис. тонн.
«В минулому сезоні за офіційними даними загальний обсяг імпорту екзотичних фруктів в Україну склав біля 600 тис. тонн. Для порівняння, внутрішній ринок десертних яблук складає 450-500 тис. тонн. Цікавим є те, що споживання яблук в Україні останніми роками майже на змінилось, а в минулому сезоні навіть зменшилось, через рекордно високі ціни. Натомість, споживання цитрусових та екзотичних фруктів продовжує впевнено зростати вже тертій рік поспіль. Наприклад, ринок бананів в Україні сьогодні вже «доріс» до обсягу, який дорівнює половині ринку десертних яблук», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!