РepsiCo, Nestlé і Danone серед найбільших забруднювачів довкілля пластиком – дослідження
Поділися
Існує сильна кореляція між компаніями з високим рівнем виробництва та забрудненням, водночас групи компаній з виробництва продуктів харчування та напоїв "є непропорційно великими забруднювачами"
Згідно з даними нового дослідження, компанії, що займаються виробництвом продуктів харчування та напоїв, Nestlé, PepsiCo, Danone і The Coca-Cola Co., є найбільшими забруднювачами довкілля пластиком, передає ІНФАГРО.
Дослідження містило 28 570 зразків пластикових відходів різних торгових марок, знайдених на пляжах, річках і парках у 84 країнах.
У звіті стверджується, що існує сильна кореляція між компаніями з високим рівнем виробництва та забрудненням, водночас групи компаній з виробництва продуктів харчування та напоїв “є непропорційно великими забруднювачами”.
Упаковка продукції Coca-Cola становила найбільший відсоток фірмових пластикових відходів, про що заявлено у звіті про 1576 перевірок різних середовищ – 11%.
Товари PepsiCo наслідували цей приклад, склавши 5% виявлених пластикових виробів, тоді як упаковка продукції Nestlé і Danone становила по 3%.
Раніше цього місяця поліцейські інспектори обшукали завод з виробництва води Nestlé у Франції через звинувачення у незаконному звалищі залишків пластикових пляшок. У листопаді минулого року генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс подала до суду на PepsiCo через вплив її пластикової упаковки на навколишнє середовище в місцевому регіоні Баффало.
Згідно з дослідженням, менше ніж 60 транснаціональних компаній відповідальні за понад 50% забруднення навколишнього середовища фірмовим пластиком.
Інші перелічені групи продуктів харчування та напоїв включають виробників Bakhresa Group, Unilever, Wings, Mayora Indah, Mondelez International, Mars і власника Indofood Salim Group.
Обґрунтовуючи результати, дослідники зазначають, що “харчові продукти та напої, як правило, мають коротші періоди використання перед утилізацією, включаючи вищий відсоток одноразових (включно з короткочасними) товарів” порівняно з іншими компаніями FMCG, такими, наприклад, як побутові.
Більш ніж половина пластикових виробів, виявлених у ході розслідування, були без означення марок, що робить ймовірним те, що «внесок провідних компаній може бути недооцінений», оскільки виробника цих пластикових виробів важче відстежити.
Дослідники підкреслили, що такі результати свідчать про необхідність звітності компаній про виробництво пластику, “незалежно від того, добровільно чи за дорученням уряду чи міжнародного юридично обов’язкового документа”.
Дослідники закликали розробити “міжнародну базу даних із відкритим доступом, у якій компанії зобов’язані кількісно відстежувати та звітувати про свою продукцію, упаковку, бренди та викиди в навколишнє середовище”.
Європейський Союз заборонить використання одноразової пластикової упаковки для свіжих фруктів та овочів, туалетних аксесуарів та фаст-фуду.
4 березня стало відомо, що на переговорах було досягнуто угоди про це, з метою зробити упаковку предметів повсякденного вжитку більш екологічно безпечною, передає Politico.
Головною метою нового законодавства є боротьба зі зростаючими купами відходів упаковки в ЄС, тож заборони мають бути введені до 2030 року. Фредерік Ріс, депутат Європарламенту, який очолює роботу над документом, називає цю угоду історичною, закликаючи промислові сектори та держави-члени приєднатися до зусиль по боротьбі з надмірним пакуванням.
Згідно з угодою, до 2030 року вся упаковка на ринку ЄС має бути придатною для вторинної переробки, а з 1 січня 2035 року переробка упаковки, придатної для вторинної переробки, повинна здійснюватися “у великих масштабах”.
У закладах харчування, які працюють на винос, також буде заборонено використовувати одноразову упаковку, замість цього вони повинні дозволяти клієнтам приносити власну тару для наповнення напоями або готовою їжею.
Депутатка ФРН Європарламенту Делара Буркхардт зауважує, що хоче більшого, але вважає, що досягнутий компроміс — це крок у правильному напрямку, більш амбітний, ніж попередні пропозиції, і забезпечує більше ясності в деяких аспектах.
Текст законопроєкту мають схвалити як Європарламент, так і Єврорада.
Науковці знаходять мікро- і нанопластик всюди: у ґрунті, воді та повітрі. Раніше дослідники запропонували чимало оригінальних варіантів видалення цих усюдисущих частинок, але нещодавно з’ясувалося, що одним ефективним методом очищення від них питної води люди користуються з давніх-давен, передає portaltele.
Про давно знайоме рішення розповіли фахівці в галузі біомедичної інженерії та вивчення мікропластику з Медичного університету Гуанчжоу та Цзінаньського університету (обидва в КНР). Експеримент показав, що кип’ятіння води з підвищеним вмістом кальцію (ще її називають жорсткою) видаляють з неї більш як 80% мікропластику.
Для дослідження, яке опублікував журнал Environmental Science & Technology Letters, у китайському місті Гуанчжоу взяли зразки водопровідної води різної жорсткості. У них додали три види частинок пластику – полістиролу, поліетилену та поліпропілену – розміром від 0,1 до 150 мікрометрів. Потім зразки протягом п’яти хвилин кип’ятили, а потім остудили та заміряли у воді вміст пластикових частинок.
Під час кип’ятіння в насиченій мінералами твердій воді з’являється нерозчинний карбонат кальцію СaCO3, простіше кажучи, накип. Дослідники припустили, що вона може пов’язувати частинки пластику і разом із ними випадати в осад.
Так і сталося в експерименті. Ефект очищення найсильніше проявився у зразках з підвищеною жорсткістю, що містили 300 міліграм CaCO3 на літр. Кип’ятіння дозволило видалити до 90 відсотків мікрочастинок пластику, що знаходилися у воді. У м’якій воді (менше 60 міліграм CaCO3 на літр) за допомогою кип’ятіння вдалося позбутися 25 відсотків доданого мікропластику.
Так дослідники продемонстрували, що завдання з очищення питної води від мікропластику вирішується не лише за допомогою дорогих сучасних систем фільтрації, але й у такий простий і перевірений час спосіб, як кип’ятіння, який до того ж забезпечує дезінфекцію.
Якщо залишки накипу з “закапсульованим” у ній пластиком плавають на поверхні, їх можна прибрати, налив воду через паперовий фільтр для кави.
Водночас серед учених немає єдиної думки щодо них. Одні стверджують, що накопичення мікропластику може призводити до різних патологій, зокрема до пластикозу, при якому відбувається рубцювання у тканинах внутрішніх органів та порушується травлення. Водночас у ВООЗ раніше заявили, що не знайшли переконливих доказів шкоди від мікропластика, що міститься в питній воді.
Зауважимо, у провідному дослідженні вчені виявили, що вода, яка продається в пластикових пляшках у магазинах, може містити в 10-100 разів більше частинок пластику, ніж припускалося раніше. Виявлення наночастинок, які є настільки маленькими, що їх неможливо помітити під мікроскопом, робить цей висновок, як повідомляє CNN.
Експерти стверджують, що деякі частини нанопластику настільки дрібні, що можуть мігрувати через тканини шлунково-кишкового тракту або легенів у кровотік, розповсюджуючи потенційно шкідливі синтетичні хімічні речовини по всьому організму та в клітини.
Згідно з новим дослідженням, один літр води (еквівалент двох стандартних пляшок) містить у середньому 240,000 пластикових частинок із семи типів пластику, з яких 90% ідентифіковано як нанопластик, а решта — мікропластик.
Мікропластик — це полімерні фрагменти розміром від менше ніж 5 міліметрів до 1/25 мікрометра. Все, що менше, є нанопластиком, який вимірюється мільярдними частками метра.
Це відкриття підкріплює поради експертів пити воду з-під крана зі скляних або нержавіючих місткостей, щоб зменшити вплив. Ця порада також стосується інших харчових продуктів та напоїв, упакованих в пластик.
Дослідники з Колумбійського університету розробили нову технологію для виявлення, підрахунку та аналізу хімічної структури наночастинок у бутильованій воді. Вони виявили, що фактична кількість пластикових частинок у трьох популярних марках води в Сполучених Штатах становить від 110,000 до 370,000 частинок. Автори дослідження не розкрили конкретних марок.
Експерти наголошують, що нанопластик представляє найбільший страх для здоров’я людини, оскільки його дрібні частинки можуть проникати в окремі клітини та тканини основних органів, можливо, перериваючи клітинні процеси та відкладаючи хімічні речовини, які порушують роботу ендокринної системи.
Дослідження також підкреслює, що важко оцінити можливі наслідки проникнення пластикових полімерів та хімічних речовин у клітини організму та їх подальший вплив на здоров’я.
Група японських компаній займається розробкою перших у світі пластикових пляшок для напоїв, виготовлених з біологічних матеріалів, а не нафти, повідомляє NHK.