Новини

Продовольча криза VS рекорд врожайності. Експерт Веронського економічного форуму розповів що чекає на агросектор

Агросектор очікує новий світовий рекорд: 2,4 млрд тонн зерна очікується у 2025 році – такий прогноз зробив бізнесмен та голова асоціації IAOM Eurasia  Ерен Улусой,  під час форуму у Стамбулі. Про це пише Landlord.

Світові тенденції у сільському господарстві, включаючи зміну клімату, зниження ефективності аграрного сектору та екологічно свідоме землеробство, обговорили учасники XVIII Веронського Євразійського економічного форуму, що відбувався 30-31 жовтня у Стамбулі. 

Ерен Улусой, бізнесмен та голова асоціації IAOM Eurasia , яка об’єднує 32 євразійські компанії з переробки зерна, відзначив скорочення світових сільськогосподарських угідь.

“При цьому населення світу зростає активніше, ніж виробники можуть забезпечити його зерном, саме так назріває продовольча криза”, – зазначив Улусой.

Попри це, експерт поділився і гарною новиною: глобальне виробництво зерна стабільно зростає.

“Ми бачимо історичний рекорд – 2,4 мільярда тонн зерна вироблено у 2025 році, насамперед зростання відбувається за рахунок кукурудзи,” – повідомив він.

Зростання темпів виробництва вдається досягти завдяки підвищенню врожайності, особливо таких культур, як кукурудза та пшениця, попри всі складнощі, шоки для ланцюгів поставок, логістики та глобальні конфлікти.

Іншою важливою тенденцією, про яку повідомив спікер, є уповільнення зростання ефективності сільського господарства. Після реформ 1960-х років, які призвели до розквіту використання добрив та пестицидів і, відповідно, до значного зростання врожайності, ситуація змінюється.

“Але зараз через те, що ми бачимо все більші побоювання щодо захисту навколишнього середовища, посилення вимог у зв’язку зі зміною клімату, нам усе складніше стає підтримувати темпи зростання врожайності,” – пояснив Улусой.

Зростання температури на 1,5 градуса по всьому світу створює стресові умови для вирощування сільгоспкультур. Вирішення цієї проблеми експерт бачить у створенні нового насіння, стійкого до потепління.

Щорічне виробництво пшениці в Туреччині коливається від 18 до 22 мільйонів тонн. Регіони Центральної Анатолії та Південно-Східної Анатолії лідирують у виробництві, тоді як інвестиції в іригаційні системи в рамках проекту Південно-Східної Анатолії (GAP) та Чукурова призвели до збільшення продуктивності до 60%.

Середня урожайність пшениці з гектара в Туреччині становить 2,6 тонни. Хоча цей показник перевищує середньосвітовий, він значно поступається врожайності в ЄС, яка становить 5,8 тонни з гектара. Але за словами  президента Асамблеї Турецької зернової ради (UHK) Озкана Ташпінара, йдеться про потенціал 40% збільшення продуктивності завдяки сучасному зрошенню та новим сортам насіння. Він зазначив, що виробничі потужності Туреччини мають досягти 25-28 мільйонів тонн у середньостроковій перспективі (2025-2030 роки) та 30 мільйонів тонн у довгостроковій перспективі (2040 рік).

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку